♦ Vestea bună? În România s-au montat în 2023 cele mai mari turbine din Europa. Paradoxal, tot nişte ucraineni le-au montat.
Polonia a montat anul trecut 1.157 MW în proiecte de energie eoliană şi ocupă astfel locul 6 la nivelul UE în ceea ce priveşte investiţiile finalizate în 2023. Cu 543 MW conectaţi în parcuri eoliene, Grecia ocupă loul 8 la nivelul UE, clasament dominat de Germania, Olanda şi Suedia. Ucraina, în plin război, a montat 146 MW în parcuri eoliene.
România rămâne cu potenţialul la coada clasamentului, dar, chiar şi aşa, cei 72 MW conectaţi la reţea sunt primii după un deceniu de blocaj total al investiţiilor. Potenţial este, rămâne doar să fie concretizat.
„Europa a instalat 18,3 GW de capacitate eoliană nouă în 2023. Proiectele onshore au reprezentat 79% din această capacitate. În UE s-a înregistrat un nivel record al noilor instalări, de 16,2 GW, din care 82% au fost onshore“, se arată în ultimul raport al WindEurope, cea mai mare organizaţie dedicată promovării industriei eoliene la nivel european.
Germania a defilat anul trecut cu proiecte de 3,9 GW finalizate, dar ceea ce atrage atenţia este performanţa Poloniei şi a Greciei, unde s-au montat aproape 1,2 GW, respectiv 543 MW în 2023. În comparaţie cu aceste ţări, cei 72 MW pe care în sfârşit România a reuşit să îi conecteze par modeşti. Cu toate acestea, faptul că în sfârşit România a spart gheaţa din piaţa de energie eoliană este o veste foarte bună. Un alt stat care a bifat o performanţă bună este Ucraina, cu 146 MW montaţi în plin război. Interesant este că 60 MW din cei 72 MW noi ai României tot de o firmă din Ucraina au fost montaţi.