Companii

Untdelemn de la Bunica a vândut în 2016 14 mil. litri de ulei şi controlează 6% din piaţă

Expur deţine o fabrică de producţie de ulei la Slobozia, în judeţul Ialomiţa

Expur deţine o fabrică de producţie de ulei la Slobozia, în judeţul Ialomiţa

Autor: Simona Tatu

17.07.2017, 00:07 629

Scăderea numărului de locuitori ai României a fost unul dintre motivele pentru care afacerile Expur, companie care deţine brandul de uleiuri Untdelemn de la Bunica, nu au crescut semnificativ. În ultimul an, România a mai pierdut peste 120.000 de locuitori din cauza sporului natural negativ şi a migraţiei externă, ajungând la 19,6 mil. de locuitori.

„Scăderea preţului la petrol, ni­velul redus al consu­mului, precum şi scăderea numărului de locuitori din România au reprezentat obs­tacole pentru dezvoltarea activi­tăţilor locale“, potrivit raportului anual al gigantului francez Avril, proprietarul Expur. Expur a fost preluat în 2010 de Saipol, liderul francez în procesarea semniţelor pentru uleiuri şi rafinare, şi a devenit parte a gigantului Avril cu activităţi în mai multe sectoare ale agriculturii şi industriei alimentare.

Grupul francez Avril deţine astfel o divizie de procesare a seminţelor pentru producţia de uleiuri şi proteine şi ener­gie regenerabilă. În anul 2016, com­pania a fost prezentă în 21 de ţări şi a avut 7.200 de angajaţi, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Expur asigură materia primă de semniţe oleaginoase, rapiţă şi floarea-soarelui pentru subsidiara Sofiproteol şi pentru fabrica din Slobozia. Expur a deţinut mai multe fabrici în România, dintre una în Slobozia şi o alta în Urziceni. În prezent a rămas doar cu fabrica de procesare de la Slobozia, după ce unitatea de la Urziceni, cu activităţi în procesarea seminţelor de soia, s-a închis în anul 2009. Mai mult, în 2014 compania Expur, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa uleiului, a integrat în fabrica de la Slobozia echipamentele preluate în 2013 de la fabrica Cargill din Podari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO