Companii

Unul dintre actionarii A&D Pharma spune ca vinde afacerea cand va ajunge la o valoare de 800 mil. euro

18.02.2009, 19:03 184
Unul dintre fondatorii A&D Pharma, cel mai mare grup farma local, cu afaceri de peste jumatate de miliard de euro anul trecut, a vorbit intr-un interviu acordat in exclusivitate ZF despre cum au fost puse bazele companiei si care sunt planurile pe care le are.
El nu a dorit ca numele sa ii fie precizat. De altfel, cei patru fondatori ai A&D Pharma Michel Eid, Ludovic Robert, Roger Akoury si Walid Abboud sunt cei mai puternici oameni din industria locala de medicamente, care controleaza aproape 20% din piata, dar sunt extrem de discreti. Nu dau interviuri si nu exista poze cu ei.
"Am avut o mare sansa in faptul ca am fost patru. Pentru fiecare decizie buna exista si o decizie proasta, iar in acel moment unul dintre noi spunea sa ne oprim. De fiecare data cand credeam ca stim ce facem ne dadeam de fapt seama ca nu era asa", spune el. De origine libaneza, cei patru s-au cunoscut in timpul studiilor din Franta, cand au decis sa investeasca in tarile emergente din fostul bloc comunist. "Nu am venit in Romania ca sa castigam doar salariul. Puteam sa lucram in Liban si am fi avut o 'dolce vita'. Aici nu aveam nimic de pierdut".
Este mai usor sa faci afaceri in Romania acum sau era mai usor atunci? "Pentru mine e mai usor pentru ca am mai multa experienta. Altcineva ar trebui sa aiba poate trei vieti. La inceput piata ierta, acum nu mai iarta", raspunde el. Atunci nimeni nu avea know-how si putea gresi, acum toata lumea stie sa faca afaceri in farmaceutice.
"Nu am adoptat un management clasic. La nivelul actionarilor, orice cearta era constructiva, iar pe orice nivel inferior incercam sa reducem totul la o problema de responsabilizare", a mai spus el.
In 2004, cei patru au inceput sa se retraga treptat din conducerea businessului, iar in 2006 au iesit complet. 2006 este de altfel anul in care A&D Pharma s-a listat pe Bursa din Londra, decizie privita cu mult scepticism in mediul de business. O vede ca pe o greseala?
"In sine nu e o greseala. Pentru noi (actionarii - n.red.) nu a fost. Gresit a fost poate modul in care s-a condus o firma listata. De aceea am preluat controlul din nou".
Dragos Dinu, figura vizibila din A&D Pharma si cel mai puternic executiv local din industria farmaceutica, a avut un mandat de sase ani in cadrul grupului, care s-a incheiat la mijlocul anului trecut. El era cel care reprezenta compania in discutiile cu autoritatile si cu presa.
In ceea ce priveste dezvoltarea A&D Pharma, nu exclude achizitiile regionale, prezenta in tarile din jur fiind obligatorie pentru ca intr-un interval de 5-7 ani firma sa ajunga sa valoreze aproximativ 800 de milioane de euro, la un nivel EBITDA de 80 mil. euro. Atunci spune ca va vinde.
Discutiile din Ungaria si Bulgaria sunt insa puse pe hold anul acesta.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO