Companii

UPDATE. Dacă Petrom nu se privatiza, astăzi vorbeam de benzină de 8 lei litrul, nu de 6 lei - FP

Dacă Petrom nu se privatiza, astăzi vorbeam de benzină de 8 lei litrul, nu de 6 lei - FP

Autor: Roxana Petrescu

12.04.2011, 11:31 178

Petrom este unul dintre exemplele bune ale privatizărilor dinRomânia, fără de care cotaţia benzinei ar fi putut urca la 8 lei pelitru, faţă de 6 lei cât este în prezent, afirmă Greg Konieczny,managerul Fondului Proprietatea (FP). Fondul Proprietatea deţine20% din acţiunile Petrom.

"Poate că statul român nu trebuia să vândă pachetul majoritar,dar în 12 luni de la privatizare compania a trecut de la pierderide 240 de milioane de euro la profit de 400 de milioane de euro.Rezultatele acestea nu au fost obţinute prin restructurărisemnificative ci prin management bun şi tăieri de costuri", susţineKonieczny.

UPDATE: În anul 2003, înainte deprivatizare, Petrom a raportat un profit net de 144 mil. lei, iarsingurul an în care compania a raportat pierderi a fost 2004, dupăce a fost preluată de către OMV, când a raportat un rezultatnegativ de 974 mil. lei, din cauza constituirii unor provizioane şia unor modificări în evaluarea activelor, conform rapoartelorfinanciare.

Petrom a scumpit din nou benzina vineri, pe fondul avansuluirecord al barilului de petrol pe pieţele internaţionale, litruldepăţind în premieră nivelul de 6 lei, pentru cel mai scumpsortiment. Scumpiri similare au fost efectuate şi de Rompetrol şiLukoil.

Barilul explodează pe pieţeleexterne. Benzina trece de 6 lei în douăreţele

Statisticile europene arată că petroliştii din România se numărăprintre cei mai grăbiţi când vine vorba de aplicat creşteri depreţ, piaţa locală situându-se pe una dintre primele zece poziţiiîn topul european al scumpirilor la pom­pă în perioada 03.01.2011 -04.04.2011. Astfel, benzina din România s-a scumpit mai mult decâtcea din Austria, Italia, Polonia sau Bulgaria, ţări mai sărace înresurse comparativ cu piaţa locală, care îşi asigură circajumă­tate din necesarul de petrol din producţia proprie.

"Noi nu mai controlăm Petrom. Acesta este un handicapextraordinar. Am pierdut această companie. Ungaria de exemplu poatesă facă prin MOL politica economică pentru că are parteneri nunumai de dialog, dar şi de acţiune. Pe de altă parte, Bulgaria şi-afolosit capacitatea de negociere. Aici intervin şi relaţiilediplomatice şi modul în care negociezi cu partenerii tăi", spuneDaniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru definanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO