Companii

Urmează anuarul şi videoconferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie. Lupta greilor în comerţul modern în 2020: un nou lider, o piaţă care a crescut cu 12% şi care a deschis peste 400 de magazine noi în plină pandemie

Cei mai mari jucători din economie

Urmează anuarul şi videoconferinţa ZF Cei mai mari...

Autor: Cristina Roşca

04.06.2021, 10:30 131

♦ Comerţul modern cu dominantă alimentară numără zece reţele internaţionale cu afaceri cumulate de 76,4 mld. lei anul trecut ♦ Universul acestor reţele cuprinde peste 3.500 de hipermarketuri, supermarketuri, magazine de proximitate modernă, discount şi cash&carry ♦ Fiecare dintre aceşti jucători are pe statele de plată câteva mii de salariaţi, numărul cumulat sărind de 92.000.

Anul 2020, primul an de pan­demie de COVID-19, a adus pentru comerţul mo­dern local o serie de schimbări, cea mai importantă fiind cea a liderului. Mai exact, discounterul ger­man Lidl a devenit numărul unu, de­pă­şind com­pania-soră Kaufland, cea care a deţinut poziţia de lider timp de circa un de­ceniu. Cele două reţele sunt operate separat, dar ele sunt parte a aceluiaşi grup german Schwarz.

Podiumul este completat de francezii de la Carrefour, care au pe plan local patru com­panii prin care îşi operează activitatea de retail.

Fiecare dintre cei trei jucători a raportat afaceri de peste 12,5 mld. lei anul trecut, după creşteri ce variază între 7,7% şi 31,7%. Lupta pe podium este mai strânsă ca niciodată, reţelele fiind despărţite de maximum 168 de milioane de lei.

Se remarcă însă Lidl datorită unei creşteri de aproape 32% faţă de o medie a pieţei de 12%. Astfel, nemţii care au devenit lider de piaţă la un deceniu de la intrarea oficială în România (în 2011 prin preluarea Plus Discount) se distanţează de concurenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO