Companii

Urmează cel mai mare eveniment dedicat mobilei româneşti - BIFE-SIM 2024. Producători de mobilier, decoraţiuni şi echipamente, care aduc împreună peste 1,2 mld. euro la balanţa comercială a României, vin săptămâna aceasta la Romexpo: „Vrem ca din lemnul românesc să producem mobilă de calitate aici, acasă“

Urmează cel mai mare eveniment dedicat mobilei...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

17.09.2024, 00:07 883

Industria mobilei este cel mai bun exemplu de sector care a reuşit să se adapteze pieţei internaţionale astfel că în prezent producătorii duc peste hotare 90% din producţie, în toate colţurile lumii.

Aproximativ 160 de com­panii vor fi prezente în perioada 19-22 septembrie la BIFE-SIM, singura ex­po­ziţie de pe plan local care reuneşte producători de mobilă şi de­coraţiuni, distribuitori de accesorii şi echipamente. Evenimentul, aflat la a 32-a ediţie, se va desfăşura la Romexpo şi reuneşte cei mai importanţi jucători dintr-o industrie care generează pentru economia României un excedent de peste 1,2 miliar­de de euro anual.

„Organizăm BIFE-SIM 2024 pentru a ne arăta potenţialul, pentru că vrem ca din lemnul românesc să producem mobilă de calitate aici, acasă, în România! Vrem ca arhitecţii, designerii, hotelierii, retailerii, autorităţile statului, dar şi românii, cum­părătorii de mobilă, să vadă cine suntem, ce producem, cum valorificăm această resursă a României. Şi să susţină producţia inter­nă!“, a declarat Dumitru Blaga, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Astfel, branduri care au mobilat case din Europa, din Statele Unite ale Americii sau din Emiratele Arabe expun săptămâna aceasta la Bucureşti colecţii de mobilier şi decoraţiuni în rendinţe, accesorii inedite dar şi echipamente noi, în încercarea de a demonstra capacitatea uriaşă de producţie a industriei româneşti de mobilier.

De altfel, industria mobilei este poate cel mai bun exemplu de sector care a reuşit să se adapteze pieţei internaţionale astfel că în prezent producătorii duc peste hotare 90% din producţie, în toate colţu­rile lumii.

De altfel, industria mobilei este una dintre puţinele industrii pe excedent, cu o contribuţie însemnată în balanţa comer­cială a României, respectiv de 1,23 miliarde de euro în 2023, dar cu o medie de 1,5 mili­arde de euro/an (înainte de pandemie), conform datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.

În plus, anul trecut industria mobilei a ocupat locul 6 între sectoarele cu aport valutar pozitiv la balanţa comercială a României. Pe lângă acest lucru, industria mobilei contribuie direct prin taxe şi impozite la bugetul ţării, precum şi indirect prin contribuţiile din salarii. De altfel, în 2023 peste 49.000 de oameni lucrau în industria mobilei.

Accent pe inovaţie şi design

Prima zi a evenimentului BIFE-SIM va fi dedicată inovaţiei şi brandingului din industria mobilei, în timp ce cea de-a doua zi de expoziţie, 20 septembrie 2024, este dedicată designului românesc de mobilier. Vor avea loc conferinţe şi dezbateri despre conectarea creativităţii cu producţia şi mai precis despre cum pot colabora eficient arhitecţii, designerii şi producătorii români de mobilier. În 21 şi 22 septembrie, spaţiul de evenimente este pus la dispoziţia expo­zanţilor pentru workshopuri şi prezentări de produs.

 

Mobilier românesc în toată lumea

Industria românească de mobilă este un adevărat ambasador al produselor româ­neşti, companiile locale realizând nu doar mobilier în serie pentru retaileri interna­ţionali precum IKEA sau JYSK, ci şi mo­bilier din lemn masiv sau piese de design care ajung în toată lumea. Pandemia şi mai apoi războiul din Ucraina au adus o serie de provocări pentru industria mobilei, inclusiv stagnarea sau chiar scăderea pieţei. Astfel, se vede o scădere în volumul producţiei de mobilier din ultimii ani, acesta ajungând în 2023, conform datelor preliminarii de la In­stitutul Naţional de Statistică analizate de APMR la 1,8 miliarde de euro faţă de 2,7 mi­liarde de euro în „vârful“ din 2016. Cu toate acestea, deşi importurile de mobilă au crescut puternic pe fondul incertitudinii economice şi sociale, industria mobilei reuşeşte să aducă un plus de 1,2 miliarde de euro la balanţa comercială.

Şi, deşi ar trebui să fie o ramură stra­tegică având în vedere acest nivel mare al exporturilor, firmele mari, care realizează şi o parte importantă din livrările peste hota­re, duc lipsă de sprijin. De altfel, APMR a­minteşte că firmele cu peste 249 de lucră­tori, deşi nu ating niciun prag financiar din definiţia firmelor mari, sunt încadrate ca atare şi nu au acces la finanţare. Acestea sunt importante pentru că multe companii din categoria microîntreprinderi şi IMM-uri depind totuşi de firmele aşa-zise „mari“. Cu toate acestea, mobila româ­nească continuă să livreze produse şi să ţină pasul cu cele mai noi tendinţe din domeniu de la nivel internaţional.