Companii

Urmează conferinţa ZF/ BDO Business Restructuring şi Casa de Avocatură Bodoc şi Asociaţii „Restructurarea preventivă – o soluţie pentru a evita insolvenţa”. Bucureşti, 14 februarie, ora 10:00.

Ziarul Financiar îşi propune să aducă în atenţia publică tema restructurării preventive ca parte esenţială a proceselor de recalibrare a companiilor care se confruntă la un moment dat cu dificultăţi

Urmează conferinţa ZF/ BDO Business Restructuring şi...

Autor: Mirabela Tiron

09.02.2023, 00:05 211

Ziarul Financiar organizează conferinţa „Restructurarea preventivă - o soluţie pentru a evita insolvenţa” pe 14 februarie, alături de BDO Business Restructuring şi Casa de Avocatură Bodoc şi Asociaţii.

Restructurarea preventivă este o parte esenţială a unui mediu de afaceri sănătos, ghidat de o cultură a salvării, este un proces care ajută la crearea şi păstrarea locurilor de muncă  şi ajută economiile să amortizeze mai uşor şocurile economice cauzatoare de credite neperformante şi şomaj.

Crizele din ultimii 15 ani, criza financiară din 2009-2010 mai întâi şi apoi cea generată de pandemia de coronavirus şi acum de război au activat un fenomen al insolvenţelor care a dus la dispariţia a zeci de mii de companii. Sub 3% dintre companiile care ajung în insolvenţă reuşesc să se salveze. De cealaltă parte, restructurarea preventivă are la bază o cultură a salvării şi poate fi accesată atunci când indicatorii firmei sunt pe galben, asemenea unui semafor care va arăta verde sau roşu în funcţie de deciziile luate la timp sau prea târziu de acţionari şi manageri.

Ziarul Financiar îşi propune să aducă în atenţia publică tema restructurării preventive ca parte esenţială a proceselor de recalibrare a companiilor care se confruntă la un moment dat cu dificultăţi, aceasta fiind o temă abordată din ce în ce mai des de statele europene, în vederea consolidării unei culturi europene a salvării.

Conform datelor existente la nivel european, în UE dau faliment 200.000 de firme pe an (adică 600 pe zi), având ca rezultat 1,7 milioane de pierderi directe de locuri de muncă în fiecare an. În acelaşi timp, în mai multe state membre ale Uniunii Europene se constată tendinţa ca întreprinderile viabile care se confruntă cu probleme financiare  să apeleze, mai degrabă, la procedurile de insolvenţă/lichidare decât la cele de restructurare timpurie.

În România, numărul de insolvenţe a crescut anul trecut, însă rămâne în continuare de patru-cinci ori mai mic faţă de nivelul maxim înregistrat în urmă cu un deceniu.

Anul trecut, în România au intrat în insolvenţă 6.649 de firme, faţă de 6.144 anul anterior, în creştere cu 8,22%, arată datele de la Registrul Comerţului. Spre comparaţie, în 2012 intrau în insolvenţă 26.807 firme, arată aceeaşi sursă. Vârful s-a înregistrat însă în 2013, când 29.587 de firme intrau în incapacitate de plată în România.

În Europa zilelor noastre, numărul de cazuri de insolvenţă din rândul întreprinderilor s-a mărit din 2009, anul de apogeu al crizei economice, şi s-a menţinut ridicat, cu o scădere în perioada pandemiei, tendinţa fiind din nou de creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO