Companii

Urmează miercuri, 11 mai, cea de-a 16-a ediţie a conferinţei ZF Top Tranzacţii. Fondurile de private equity la raport: Aproape 25.000 de companii din Europa, cu un total de 10 milioane de salariaţi, au un fond de investiţii în acţionariat

Urmează miercuri, 11 mai, cea de-a 16-a ediţie a...

Autor: Cristina Roşca

03.05.2022, 19:00 51

În România sunt undeva la 20 de fonduri, care au investiţii active în 50-70 de companii autohtone Unii jucători financiari sunt mai implicaţi şi mai atenţi la piaţă, în timp ce alţii au doar o firmă locală în portofoliu şi nu anunţă alte planuri La nivel de ansamblu, fondurile de private equity sunt un investitor tot mai activ pe piaţa locală de M&A, acestea fiind atrase de companiile autohtone care s-au dezvoltat în cele trei decenii de capitalism.

În Europa sunt circa 25.000 de companii, din varii domenii, care au în acţionariat un fond de investiţii, cele mai multe dintre ele, mai exact aproape 18.000 (peste 70% din total), fiind IMM-uri, arată un raport al Invest Europe. Cifra este valabilă pentru anul 2020, acestea fiind cele mai recente informaţii disponibile. Deşi cifrele variază de la an la an, în funcţie de investiţiile noi şi de exiturile făcute de fonduri, nu există diferenţe majore dat fiind că este normal ca anual să existe şi preluări, dar şi vânzări.

Deşi în mod normal piaţa de M&A merge mână în mână cu economia, astfel că ea creşte în perioadele de boom şi poate scădea în cele de criză, investitorii financiari, cum sunt fondurile de investiţii, nu pun niciodată pe pauză  activitatea, nu complet cel puţin. Unul dintre cele mai concludente exemple în acest sens este cel al crizei sanitare din ultimii doi ani când, deşi au fost câteva luni cu activitate mai puţin intensă, s-au parafat în continuare dealuri. Iar după primele luni marcate de panică, activitatea a revenit aproape de normal. Bani au fost în piaţă şi ei au circulat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO