Companii

Urmează videoconferinţa ZF/GNP şi ReedSmith: „Ajutorul de stat în România înainte şi după pandemie: experienţă şi tendinţe“. Cum funcţionează schemele şi ajutoarele individuale de stat pentru transporturi în pandemie?

Urmează videoconferinţa ZF/GNP şi ReedSmith:...

Autor: Răzvan Botea

25.05.2021, 00:05 113

Pandemia de COVID-19 a adus şi o relaxare temporară a normelor euro­pene privind ajutoarele de stat şi a permis statelor membre să ofere sprijin direct companiilor  aflate în dificultate din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Flexibilizarea legilor europene de concurenţă a însemnat că statele membre au fost în măsură să acorde companiilor granturi directe, avantaje fiscale sau garanţii de stat pentru credite bancare.

Bugetul României însă, tensionat încă dinainte de criza COVID-19, cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2019, nu a oferit guvernului un spaţiu mare de manevră pentru a susţine companiile. Astfel, statul român mizat într-o mai mică măsură pe granturi directe pentru companii şi mai mult pe zona de credite garantate de stat, care, conform metodologiei europene, nu se adaugă la datoria publică.

Cum au mers ajutoarele de stat în pandemie pentru transporturi, unul dintre cele mai afectate sectoare de restricţii? Subiectul, împreună cu multe altele, va fi dezbătut în cadrul evenimentului „Ajutorul de stat în Romania înainte şi după pandemie: experienţă şi tendinţe“.

ZF în parteneriat cu casele de avocatură Guia Naghi şi Partenerii (GNP) şi ReedSmith, organizează miercuri, 26 mai, videoconferinţa „Ajutorul de stat în Romania înainte şi după pandemie: experienţă şi tendinţe“. Dezbaterea se va desfăşura online şi va fi transmisă pe zf.ro şi pe pagina de Facebok a Ziarului Financiar, începând cu orele 10:00.

Speakerii evenimentului, printre care Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei şi Manuela Guia, managing partner al GNP, vor prezenta tabloul la zi al ajutoarelor de stat, precum şi perspectivele pentru ajutoarele de stat pentru companii în perioada postpandemie.

 

La eveniment vor mai participa Alis Bărbulescu, director direcţia ajutor de stat de la Consiliul Concurenţei, Otilia Vîlcu, partener GNP şi Christian Filippitsch, partener ReedSmith Bruxelles.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO