Companii

Urmează ZF Health & Pharma Summit 2022. Cele mai mari 20 de spitale private din provincie au ajuns la afaceri de peste un miliard de lei, în creştere cu 35% faţă de 2020, şi 3.300 angajaţi

Urmează ZF Health & Pharma Summit 2022. Cele mai mari 20...

Autor: Mirabela Tiron

14.09.2022, 18:40 139

♦ În primele 20 de spitale private din provincie lucrează în total 3.300 de angajaţi, cât într-un singur spital judeţean dintr-un oraş mare ♦ Medicii au contractele de muncă la stat, iar în privat prestează servicii cu contracte de tip PFA sau PFI, astfel că ei nici nu apar în aceste statistici ♦ Toate spitalele din top 20 şi-au crescut anul trecut afacerile cu două cifre ♦ Cele mai multe spitale private au fost deschise de medici, şefi de secţie din spitale de stat, în oraşe mari cu centre universitare ♦ Cinci din cele mai mari spitale private din provincie au fost achiziţionate în ultimii ani de MedLife, Regina Maria sau Medicover.

Cele mai mari 20 companii care administrează spitale private în provincie au avut anul trecut afaceri totale de puţin peste un miliard de lei (200 milioane de euro), în creştere cu 35% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. În total, aceste companii adunau 3.340 de an­gajaţi anul trecut, faţă de 3.128 de sala­riaţi cu un an în urmă, arată calculele ZF.

Cele mai multe spitale private au fost deschise în oraşe mari,  precum Sibiu, Braşov, Oradea, Cluj, Constanţa, Timişoara sau Iaşi. Pe piaţa locală există o polarizare puternică a spitalelor, fiind foarte multe localităţi în care oamenii nu au acces la asistenţă medicală în apropiere de casă.

Printre antreprenorii care au pariat pe spitale private în provincie se numără Mihai Miron (spitalul Sf. Constantin Braşov), familia Fitterman (Arcadia Iaşi), Ioan Simion (Sanconfind Câmpina), Virgil Mailat (Nova Vita din Târgu-Mureş), Costan Filimon (clinicile Icco din Braşov) şi mai mulţi medici care au dezvoltat spitale, unele fiind preluate de marile reţele de private. MedLife a preluat în 2017 spitalul Polisano din Sibiu, iar compania care administrează acest spital dar şi două policlinici, Clinica Polisano, apare pe primul loc în acest top. Mai mult, MedLife a preluat anul acesta spitalul Onco Card Braşov, iar acum aşteaptă aprobarea de la Consiliul Concurenţei pentru Muntenia Hospital din Argeş. Medicover a preluat în 2018 spitalul Pelican de la familia Maghiar, iar Regina Maria a preluat spitalul Materna Care din Timiş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO