An de an, bugetele Casei de Asigurări şi al Ministerului Sănătăţii sunt insuficiente pentru nevoile din spitalele publice şi private. În 2024, cele două instituţii au un buget cumulat de 82 miliarde de lei. Cu un an în urmă, în 2023, bugetul cumulat a fost de 74 miliarde de lei, fără rectificările bugetare de la final de an, care au mai adus nişte miliarde de lei pentru a debloca sistemul sanitar copleşit de cheltuieli.
În acest context, întrebarea este cum poate România să cheltuie banii în sănătate mai eficient şi mai transparent, astfel încât sumele mai mari care intră în sistem să se vadă şi în servicii mai bune, mai rapide pentru pacienţi.
Specialiştii atrag atenţia că populaţia tot mai îmbătrânită va pune o presiune uriaşă pe sistemul sanitar, pacienţii urmând să se adreseze tot mai des spitalelor pentru a-şi trata afecţiunile. În plus, medicii vorbesc despre o „epidemie“ a bolilor oncologice, o afecţiune costisitoare pentru sistemul medical, atât ca resurse financiare, tratamentele fiind complet decontate pentru aceşti pacienţi, cât şi ca resurse umane, medicii fiind suprasolicitaţi.
Pentru a dezbate aceste probleme şi a găsi posibile soluţii la nevoile acute din sistemul sanitar, Ziarul Financiar organizează Health & Pharma Summit, cel mai important eveniment dedicat domeniului farmaceutic şi al sănătăţii, care ajunge la a 13-a ediţie.
Aflăm de la şefii celor mai importante spitale din ţară cum putem ajunge la managementul eficient al spitalelor publice şi la performanţa financiară a spitalelor, cum putem avea un sistem mai transparent, mai corect şi mai eficient de alocare a fondurilor pentru analize. De asemenea, vorbim şi despre investiţii, care sunt direcţiile spre care se îndreaptă şi ce fonduri folosesc.
Provocările sunt uriaşe, de la resursa umană bine pregătită, greu de găsit, până la accesul la investigaţii care pot salva vieţi. Cum le facem faţă mai bine? Aflăm în cele două zile ale evenimentului ZF Health & Pharma Summit 2024, prima dedicată industriei farma, cea de-a doua industriei medicale.
Specialiştii atrag atenţia că populaţia tot mai îmbătrânită va pune o presiune uriaşă pe sistemul sanitar, pacienţii urmând să se adreseze tot mai des spitalelor pentru a-şi trata afecţiunile.