Companii

Urmează ZF Health & Pharma Summit, 23-24 septembrie. Producţia locală de medicamente generează 6,4 mld. lei afaceri, plus 50% faţă de acum cinci ani. Numărul de companii şi de angajaţi este însă în declin

Urmează ZF Health & Pharma Summit, 23-24 septembrie....

Autor: Georgiana Mihalache

20.09.2024, 00:06 733

În ultimii doi-trei ani, domeniul producţiei de medicamente s-a mai revitalizat prin investiţiile anunţate de jucătorii mari Resursa umană este provocarea cea mai importantă pentru producătorii cu fabrici în ţară.

Industria locală a producţiei de medica­mente, un sector cu o importanţă crucială în sta­rea de sănătate a românilor, a cumulat în 2023 afaceri de 6,4 miliarde de lei, în creştere cu 12% faţă de anul anterior, arată datele trans­mise de Registrul Comerţului la solici­tarea ZF.

Cifra de afaceri a tot crescut în ultimii doi-trei ani, cu circa 1 mld. lei de la an la an. De­clinul însă se vede la numărul de companii care au ca activitate fabricarea medicamen­telor sau a preparatelor farmaceutice, dar şi la numărul de angajaţi, o problemă acută a fabricilor locale.

Astfel, în comparaţie cu 2019, cifra de afaceri realizată de industrie a crescut cu 50% în 2023. În aceeaşi perioadă, sunt cu 31 de com­panii mai puţine şi producţia locală a pierdut aproape 500 de angajaţi.

„Industria de manufactură, indiferent de capital, reprezintă şansa refacerii modelului economic al României în următorii 10 ani“, scria Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj şi una dintre vocile cele mai active pentru susţinerea fabri­cilor locale. De altfel, reprezentanţii celor mai mari jucători din producţia de medicamente vorbesc la unison despre importanţa acestui sector pentru orice ţară.

„Industria farma este o industrie strate­gi­că, este foarte importantă din punct de vedere economic“, spunea Simona Cocoş, directorul general al Zentiva Bucureşi.

Iar investiţiile şi-au făcut loc pe lista de obiective ale marilor jucători. Cel mai activ producător la capitolul proiecte şi extindere este Antibiotice Iaşi, cel mai mare producător cu capital românesc. Fabrica de la Iaşi are un plan de investiţii totale de 850 mil. lei între 2023 şi 2030, pentru a ajunge la o cifră de afaceri de 1 mld. lei la finalul acestei perioade.

„Proiectele noastre prind contur şi vom avea finanţare“, spunea recent Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi.

După crizele sanitară şi geo-politică din ultimii patru ani, aprovizionarea cu medicamente în spaţiul european a avut de suferit. Astfel, pentru a creşte independenţa Uniunii Europene cu privire la terapiile pentru pacienţi, Comisia Europeană a creat o strategie de a preveni posibilele lipsuri de medicamente esenţiale, pentru boli grave, care nu au alternative terapeutice.

În decembrie 2023, Comisia Europeană a publicat o listă cu 200 de medicamente critice, urmând să adauge şi în 2024 noi produse. Printre aceste medicamente se numără antibiotice, tratamente pentru bolile de sânge, pentru sistemul digestiv, pentru inimă, vaccinuri.

În strategia pentru piaţa de medicamente europeană sunt şi fonduri pentru creşterea capacităţilor de producţie ale fabricilor pentru medicamentele din lista de esenţiale

Marii jucători din producţia locală de medicamente şi-au majorat businessurile în 2023 faţă de anul anterior, anunţând totodată şi investiţii în platformele industriale pe care le deţin.

Astfel, şase producători de medicamente cumulează investiţii de 350 mil. lei pe care le au în plan pentru 2024, din calculele ZF. Totuşi, nivelul este unul redus în comparaţie cu potenţialul de creştere al industriei pe piaţa locală. Principalele frâne în calea dezvoltării producţiei locale de medicamente sunt lipsa susţinerii din partea statului, dar şi resursa umană greu de accesat.

 

Producţia locală, în prim-plan la ZF Health & Pharma Summit

Ziarul Financiar organizează conferinţa Health & Pharma Summit în 23 şi 24 septembrie. Prima zi este dedicată industriei farmaceutice, iar dezba­terile vor viza şi producţia locală de medicamente, cum putem accelera investiţiile în fabricile de medicamente şi care sunt ariile terapeutice pe care putem creşte. Pentru a descoperi cum arată investiţiile din fabrici, ce presupune dezvoltarea marilor companii farmaceutice în prezent – pe ce mizează, cum ajung la pacienţi într-o piaţă competitivă, vom vorbi alături de Simona Cocoş, general manager al Zentiva România & Moldova, Diana Şerban, business development head la Vitema, Dragoş Damian, CEO al Terapia, Sebastian Costea, manager executiv sustenabilitate şi investiţii strategice la Antibiotice Iaşi, Cosmin Cătănaş, quality assurance manager, Ecolab şi Cătălin Vicol, director general, Biofarm.