Companii

Urmează ZF Health & Pharma Summit, 27-28 septembrie 2022. Cea mai mare necunoscută din sănătate: câţi medici din spitalele de stat lucrează şi în spitalele şi clinicile private

Autor: Mirabela Tiron

25.09.2022, 12:00 127

♦ Un medic care lucrează ÅŸi la stat ÅŸi la privat poate ajunge la venituri nete de 5.000-6.000 de euro lunar, arată câteva declaraÅ£ii de avere, publice, consultate de ZF ♦ Cei mai  mulÅ£i medici din spitalele de stat, chiar ÅŸi ÅŸefii de secÅ£ie din marile unităţi, oferă consultaÅ£ii în clinicile private, unde pacientul trebuie să plătească între 350 ÅŸi 500 de lei la un profesor doctor, deÅŸi salariile medicilor de la stat s-au dublat după majorarea din 2018 ♦ Nimeni nu spune de ce în sistemul de stat nu pot fi organizate mai multe ambulatorii unde pacientul, contribuabil la sănătate ca salariat, să beneficieze de consultaÅ£ie cu bilet de trimitere. Evident medicii au timp să se mute de la stat la privat pentru consultaÅ£ii, deci nu lipsa timpului sau a medicilor ar fi problema.

Sistemul de sănătate număra anul trecut 68.760 de medici, inclusiv medici de familie, dintre care 45.000 medici lucrau în sistemul public de sănătate, iar restul de medici figurează ca fiind medici din sistemul privat, potrivit datelor de la Statistică. Aici intră şi cei 12.400 de medici de familie, cei mai mulţi cu cabinete private.

Nu este clar însă câţi medici lucrează şi la stat şi la privat, în condiţiile în care această migraţie a medicilor între spitale de stat şi clinici sau spitale private a devenit un fenomen în sănătate.

ZF a solicitat Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor numărul de medici care lucrează doar la stat, doar la privat şi a celor care lucrează şi la stat şi privat dar nu a primit niciun răspuns până la închiderea ediţiei print.

Nici marii jucători privaţi de pe piaţă nu fac publice datele legate de numărul medicilor cu contract de muncă şi cel al medicilor de la stat cu care colaborează. Cum se poate ocupa un medic de îngrijirea unui pacient când face naveta între spitalul de stat şi mai multe clinici sau spitale private?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO