Companii

Urmează ZF Health&Pharma Summit, 27-28 septembrie. Cele mai mari 20 de companii care administrează spitale private în provincie au ajuns la afaceri de peste un miliard de lei anul trecut, în creştere cu 35%

Urmează ZF Health&Pharma Summit, 27-28 septembrie. Cele...

Autor: Mirabela Tiron

14.09.2022, 00:08 790

Toate marile spitale din provincie şi-au crescut anul trecut afacerile cu cel puţin  10% În timp ce unele spitale de stat nu au nici măcar un echipament RMN (rezonanţă magnetică nucleară) sau CT (computer tomograf), spitalele private cresc  ca „Făt - Frumos“ pe un culoar lăsat liber de sistemul de stat, dar cu medici de la stat cu care colaborează şi cu finanţare privată.

Cele mai mari 20 de companii care administrează spitale private în provincie au avut anul trecut afaceri totale de puţin peste un miliard de lei (200 milioane de euro), în creştere cu 35% faţă de anul anterior, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Tot mai mulţi pacienţi se îndreaptă către sistemul privat de sănătate în condiţiile în care la stat nu găsesc echipamente moderne  şi nici condiţii ca la privat. Datele autorităţilor arată că din cele 385 de aparate de computer tomograf (CT) din sistemul de sănătate doar jumătate sunt în unităţile statului, restul fiind instalate în spitalele private. Mai mult, din cele 298 de echipamente RMN din ţară doar 92 sunt în curtea spitalelor publice.

„Am investit în mod constant în aparatură de ultimă generaţie pe fiecare specialitate medicală.  Anul trecut am avut un vârf, am ajuns la afaceri  de 110  mil. lei, faţă de 88 mil. lei anul anterior. În acest an dezvoltăm oncologia, urologia şi cardiologia intervenţională şi consolidăm“, a declarat pentru ZF Alin Rădăşanu, preşedintele consiliului de administraţie al spitalului Sf. Constantin din Braşov. Acesta este unul din spitalele private care au investit 2 mil. euro în robotul Da Vinci, prin care se realizează intervenţii minim invazive.

Operatorii privaţi au deschis spitale cu o capacitate de cazare mult sub cea a spitalelor publice, dar le-au dotat cu echipamente de tehnologie înaltă, care le permit să realizeze inter­venţii chirurgicale de mare complexi­tate. Spitalele private înfiinţate de medici în provincie au  intrat rapid în vizorul  marilor reţele de sănătate de pe piaţa locală, astfel că în ultimii ani au avut loc mai multe tranzacţii pe această piaţă. 


Ziarul Financiar organizează în 27 şi 28 septembrie 2022 Summitul ZF Health&Pharma iar printre temele de discuţie se numără şi  investiţiile în infrastructura publică şi privată de sănătate. Timp de două zile, evenimentul va aduna cei mai importanţi jucători din domeniul sănătăţii şi al medicamentelor.


Cinci din cele mai mari 20 de companii ce administrează spitale private din provincie, fondate de medici, au fost achiziţionate în ultimii ani de marii jucători Medlife, Regina Maria sau Medicover. Grupul Medlife a preluat în 2017 spitalul Polisano din Sibiu, iar compania care administrează acest spital dar şi două policlinici (Clinica Polisano) apare pe primul loc în acest top, cu afaceri  de 110 mil. lei anul trecut, plus 29%. Mai mult, Medlife a preluat anul acesta spitalul Onco Card Braşov iar acum aşteaptă aprobarea de la Consiliul Concurenţei pentru Muntenia Hospital din Argeş. Medicover a preluat în 2018 spitalul Pelican de la familia Maghiar iar Regina Maria a preluat spitalul  Materna Care din Timiş.

În continuare există o polarizare puternică a spitalelor în România, în oraşele mari continuă investiţiile în spitale şi clinici private, în timp ce în oraşele mici oamenii nu au acces la asistenţă medicală în apropiere de casă. Cele mai multe spitale private au fost deschise în oraşe mari,  precum Sibiu, Braşov, Oradea, Cluj, Constanţa, Timişoara sau Iaşi. Sistemul medical privat numără anul trecut 168 de spitale private,  cu 9.875 de paturi, potrivit datelor de la Statistică.

Dacă în 2017, doar 4,5% din totalul decontărilor de la Casa Naţională de Sănătate pentru spitale se duceau către privat (respectiv 474 milioane de lei) iar restul ajungeau la spitalele publice, în 2020 spitalele private primeau 7% din bugetul total alocat spitalelor de pe piaţa locală, potrivit ultimelor date.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO