Companii

Urmează ZF Power Summit 2019, 19-20 februarie. Ce spuneau jucătorii din energie în 2018: Dacă ne dorim ca gazul din Marea Neagră să fie folosit în ţară, semnalul trebuie dat acum

Autor: Roxana Petrescu

08.02.2019, 00:06 306

ZF Power Summit, conferinţa care s-a transformat într-o referinţă pentru piaţa energiei prin calibrul invitaţilor săi şi prin calitatea dezbaterilor, va avea loc anul acesta în perioada 19-20 februarie la hotelul Radisson Blu, sala Atlas, din Bucureşti. Aceasta va fi cea de-a opta ediţie a unui eveniment care dă startul conferinţelor organizate de ZF.

În 2018, ZF Power Summit a deschis din nou dezbaterile din sectorul energetic, la acel mo­ment una dintre concluziile conferinţei fiind obligaţia României de a pune pe masă proiecte valabile pentru a putea consuma pe plan local cât mai mult din gazul din Marea Neagră.

În cele două zile de eveniment (19-20 februarie 2018), mai bine de 30 de spea­keri, autorităţi, antreprenori şi executivi de top, au participat la dezbaterile care au strâns un public de 300 de persoane în fiecare zi.

„Ce se întâmplă în Marea Neagră este o oportunitate pe care România trebuie să o exploateze. O parte din cantităţile produse acolo vor fi exportate. Trebuie să ne pregătim să ne jucăm rolul internaţional astfel încât să realizăm acest lucru. Dacă dorim ca majoritatea cantităţilor să fie folosite în ţară, ar trebui date de pe acum nişte semnale care să încurajeze acest gen de investiţii. Cel mai bine pentru producător este să valorifice gazele la locaţia de producţie, cu cât se îndepărtează de ea, apar costuri de transport. Noi vom încerca să valorificăm local“, spunea la acel moment Vasile Ciolpan, director al departamentului comercializare energie al Romgaz.

Compania Romgaz este de altfel singura care are un proiect concret care va putea utiliza gazul din Marea Neagră şi anume o centrală nouă la Iernut. Centrala termo­electrică de la Iernut, cea mai mare investiţie a statului român în energie în ultimii 10 ani, cu o capacitate de 430 MW, va fi gata în luna fe­bruarie a anului 2020. Investiţia în noua cen­trală este de 270 mil. euro şi aceasta va produce circa 5% din necesarul României de energie.

„Gazul ar trebui folosit în industrie, iar surplusul ar trebui exportat când vom avea sufi­cientă capacitate de consum. Abordând tema gazului din Marea Neagră este foarte important de semnalat faptul că nu există ţară în acestă regiune care să nu vrea să fie hub de gaz. Problema este cine poate şi cine are inteli­genţa să devină acest lucru“, a precizat Răzvan Nicolescu, energy & resources industry leader la Deloitte, la ZF Power Summit 2018.

Deja, gazul din Marea Neagră prinde contur în contextul în care ieri Black Sea Oil & Gas, unul dintre investitori, a luat decizia de a merge mai departe cu investiţiile.

„Cred că cel mai important lucru este ca mediul politic să creeze un mediu în care proiectele pot fi dezvoltate. Avem destul gaz şi trebuie să exportăm, dar pentru ca proiectele de exploatare şi export să fie duse la capăt este nevoie de un mediu stabil“, spunea anul trecut Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, la ZF Power Summit.

 

Ce spuneau invitaţii ZF Power Summit anul trecut?

FRANK HAJDINJAK, director general E.ON România: „Cred că cel mai important lucru este ca mediul politic să creeze un mediu în care proiectele pot fi dezvoltate. Avem destul gaz şi trebuie să exportăm, dar pentru ca proiectele de exploatare şi export să fie duse la capăt este nevoie de un mediu stabil.“

RĂZVAN NICOLESCU, energy & resources industry leader, Deloitte: „Abordând tema gazului din Marea Neagră, este foarte important de semnalat faptul că nu există ţară în această regiune care să nu vrea să fie hub de gaz. Problema este cine poate şi cine are inteligenţa să devină acest lucru.“

VASILE CIOLPAN, director departament comercializare energie, Romgaz: „Ce se întâmplă în Marea Neagră este o oportunitate pe care România trebuie să o exploateze. O parte din cantităţile produse acolo vor fi exportate. Trebuie să ne pregătim să ne jucăm rolul internaţional astfel încât să realizăm acest lucru. Dacă dorim ca majoritatea cantităţilor sa fie folosite in ţară, ar trebui date de pe acum nişte semnale care să încurajeze acest gen de investiţii.“

 

Care sunt planurile celor mai mari jucători din industria gazului pentru anul acesta dar şi pe termen lung? Aflaţi în ediţia de anul acesta a ZF Power Summit. 19-20 februarie. Două zile, totul despre energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO