Companii

Urmează ZF Power Summit 2020, 17-18 februarie. Tranziţia energetică, de la discurs la acţiune: ce energie vom consuma în 10 ani?

Urmează ZF Power Summit 2020, 17-18 februarie....

Autor: Roxana Petrescu

04.02.2020, 10:12 480

Ziarul Financiar organizează în pe­rioa­da 17-18 februarie cea de-a noua ediţie a ZF Power Summit, eveniment care în fiecare an adună elita sectorului de energie, petrol şi gaze în jurul celor mai fierbinţi subiecte din acest domeniu. În 2020 ducem tradiţia mai departe, ediţia de anul acesta având una dintre cele mai provocatoare teme de discuţie: Tranziţia energetică, de la discurs la acţiune: ce energie vom consuma în 10 ani?

La începutul acestui an, Comisia Europeană a lansat strategia Green Deal, care aduce cea mai radicală schimbare de politică energetică la nivelul UE, iniţiativă dublată de un pachet de finanţare estimat la un trilion de euro pentru următorii zece ani. Jumătate din sumă va veni de la bugetul UE, 100 de miliarde de euro fiind destinate atenuării efectelor economice din zonele care vor fi afectate de această tranziţie energetică. Decarbonizarea sectorului energetic, susţinerea eficienţei ener­getice la nivelul clădirilor, dezvoltarea mobili­tăţii electrice sunt piloni pentru această nouă strategie.

Pe plan local însă, un sfert din energia României vine din cărbuni.

Când la noi investiţiile bat pasul pe loc, ţări la rândul lor dependente de cărbuni fac paşi majori spre energia verde, exemplu fiind ultima licitaţie pentru construirea a 2.200 MW de eoliene offshore lansată cu succes de Polonia. În România nu s-a mai ridicat o eoliană de trei ani, iar investitorii cu bugete majore pleacă în alte ţări. Deşi gazul se conturează ca şi combustibilul viitorului, începerea investiţiilor în Marea Neagră, aşteptată pentru anul trecut, a fost amânată pe termen nelimitat. Din nou, investitorii pleacă din acest domeniu.

În timp ce România visa la statutul de sursă de gaze pentru Europa de Sud-Est prin Marea Neagră şi gazoductul BRUA, Turkstream, gazoductul rusesc care se înfige în sistemul de conducte al Turciei şi mai departe în Europa, tocmai a fost inaugurat.

În ultimii zece ani, fiecare guvernare a defilat cu aceleaşi proiecte în care nimeni nu vine cu banii. În următorii zece ani va fi la fel?

În contextul în care o abordare diferită a sectorului energetic este obligatorie, Ziarul Financiar facilitează încă o dată dialogul constructiv între toţi stakeholderii din domeniu printr-o nouă ediţie a ZF Power Summit dedicată tranziţiei energetice şi mai ales măsurilor concrete prin care acest lucru se poate realiza în România.

Printre temele de discuţii de anul acesta se vor afla:

Care este planul României de a trage cât mai mulţi bani din Green Deal? Care este soluţia pentru tranziţia din domeniul cărbunilor? Ce punem în loc, ce facem cu oamenii din acest domeniu care va fi cel mai afectat?

Cum se împacă politicile energetice şi protecţia mediului cu ascensiunea populismului şi nevoia de a ţine preţurile sub control? Sunt necesare noi mari scheme de sprijin pentru relansarea investiţiilor în energia verde?

Cum ar putea arăta mixul energetic în urmatorii zece ani? Ce rol va avea atunci gazul? Care sunt tehnologiile care facilitează tranziţia energetică şi managemetul eficient al resurselor? Cum poate câştiga industria locală din această tranziţie? 

Cum se împacă trecerea la energie regenerabilă cu nevoia de alimentare continuă în absenţa stocării? Care este potenţialul activismului energetic? Devin prosumatorul sau asociaţiile de mici producători-consumatori un concurent pentru greii din energie?

Cum se schimbă industria de rafinare ţinând cont de concurenţa care va veni din partea companiilor de utilităţi? Care este statusul proiectelor din Marea Neagră? Cum utilizăm până la urmă acel gaz pentru creşterea economică locală?

Cum se aliniază la această tranziţie energetică marile companii energetice locale? Care sunt strategiile lor pentru urmatorii 10 ani?

 

Cine şi-a confirmat deja prezenţa la cel mai important eveniment dedicat energiei?

Pe lista de speaker deja confirmaţi se numără: Virgil Popescu, ministru al economiei, energiei si mediului de afaceri, Eric Stab, preşedinte & CEO Engie România, Ondrej Safar, country manager, CEZ România, Alessio Menegazzo, director sustenabilitate şi afaceri instituţionale Enel România, Manfred Paasch, CEO E.ON România, Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei, Bogdan Badea, preşedinte directorat Hidroelectrica, Camelia Ene, CEO & country chairman MOL România, Alexandru Teodorescu, CEO e-charge Renovatio.

De asemenea, au confirmat prezenţa Carmen Neagu, strategy and business development counsellor, Energobit Group, Carmencita Constantin, general manager GE Power Infrastructure România, Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica, Corina Popescu, director general Electrica, Răzvan Nicolescu, partener Deloitte, lider pentru Europa Centrală responsabil de industria gazelor naturale, petrolului şi produselor chimice, Mihai Draghici, senior manager, asistenţă în afaceri, EY România, Valeriu Binig, director reglementări şi antitrust, Enel România şi mulţi alţii.

Într-o ediţie dedicată tranziţiei energetice, Ziarul Financiar cheamă la masa dezbaterilor noua generaţie din energie, susţinerea tinerilor specialişti fiind mai importantă ca niciodată. Printre aceştia se numără: Suzana Carp, membru Future Energy Leaders România, Mihai Bălan, policy officer, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană, Claudiu Butacu, cofondator EFdeN, energiaTa, Andrei Nistoreanu, manager programe şi comunitate Future Energy Leaders România, Armand Domuţa, director general Restart Energy, Victor Iancu, fondator Cooperativa de Energie.

Cum va arăta România din punct de vedere energetic în zece ani?

Aflaţi la ZF Power Summit. Două zile. Totul despre energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO