ZF Power Summit

Urmează ZF Power Summit, 23-24 februarie 2021. Care sunt temele şi cine sunt oamenii cu idei care transformă energia într-un val de creştere pentru România?

Urmează ZF Power Summit, 23-24 februarie 2021. Care sunt...

Autor: Roxana Petrescu

28.01.2021, 12:00 322

♦ ZF Power Summit, cea mai importantă conferinţă pe energie ajunge anul acesta la cea de-a zecea ediţie.

Conceput într-un format hibrid, perfect adaptat acestor vremuri, ZF Power Summit va include interviuri faţă în faţă cu unii dintre oamenii cheie ai sectorului, paneluri online şi intervenţii în exclusivitate. În plus, ediţia aniversară a ZF Power Summit are o temă de colecţie: Direcţii de investiţii pentru un sector strategic: Cum devine tranziţia energetică noul val de creştere pentru România?

Cu direcţiile potrivite şi investiţiile corecte, tranziţia energetică are în ea energia de a deveni un motor de dezvoltare. Mai mult, tranziţia energetică nu se mai limitează strict la domeniul energetic, ci influenţează întreaga economie. Acesta fiind contextul, va şti România să-şi joace cărţile?

Evenimentul va avea loc pe data de 23-24 februarie avându-i ca invitaţi pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, liderii celor mai mari companii de utilităţi, directorii companiilor care alimentează cu electricitate România, exploratori şi producători de hidrocarburi, exponenţi ai noii generaţii de energeticieni.

Ultimul deceniu a adus schimbări profunde la nivelul sectorului ener­getic local. În 2010, producţia de energie era asigurată în procent de 40% de cărbuni, energia eoliană nici nu conta, iar la Cerna­vodă cel de-al doilea reactor abia îşi făcea încălzirea. Zece ani mai târziu, peisajul energetic este de nerecunoscut. Cărbunii nu mai repre­zin­­tă decât 18%, energia verde având o contri­buţie de circa 15%. Hidroelectrica e li­der absolut, iar gazul şi-a menţinut ponderea, dar cu investiţii noi, aproape singurele în ener­gia conven­ţională.

Acum 10 ani, România era exportator net de energie, acum este clar importator, cu probleme reale în asigurarea continuităţii în alimentarea consumatorilor săi.

Acum 10 ani, liberalizarea era un concept, acum este scrisă pe facturile tuturor.

După această transformare uriaşă, România se află în zorii unei alte schimbări şi mai importante, nu doar la nivel energetic, ci industrial, dialogul dintre cei care au puterea deciziei fiind mai important ca niciodată.

Printre dezbaterile pe care ediţia aniversară a ZF Power Summit le va găzdui se numără:

Care sunt atuurile pe care România le are în tranziţia energetică şi cum pot deveni acestea motorul creşterii economice, după cel din auto? Ce dezvoltăm local pentru a nu fi, din nou, doar spectatori?

Cum va arăta mixul de energie pe termen lung şi cum ajungem la el?

Ce înseamnă pentru industria locală obligaţiile privid decarbornizarea?

Ce fac marile companii de utilităţi pentru a-şi ajuta clienţii pe o piaţă liberă, aflată în tranziţie energetică?

Ce strategii au marile monopoluri pentru a traversa această perioadă?

Ce rol vor avea marii producători de petrol şi gaze într-un viitor decarbonizat, electrificat, verde?

Care este potenţialul eolian offshore al României? Cum îl aducem de pe hârtie în investiţii?

Ce rol poate juca hidrogenul în economia României?

Dacă tranziţia energetică este calea spre economia circulară, cum va arată România la finalul acestui drum?

 

La început de an, ZF Power Summit se transformă din nou în cea mai deschisă platformă de discuţii pentru segmentul energetic având curiozitatea, la fel ca în ultimul deceniu, de a pune întrebările care vor modela acest pe termen lung.

ZF Power Summit 2021. Două zile, totul despre energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO