Companii

Urmează ZF Top Tranzacţii. Analiză ZF. Sportul e pe radarele investitorilor. Atât fondurile de investiţii, cât şi companiile româneşti fac tranzacţii în industrie pentru că e loc doar de creştere şi de consolidare. Cel mai mare jucător a fost cumpărat anul acesta de un fond de private equity

Urmează ZF Top Tranzacţii. Analiză ZF. Sportul e pe...

Autor: Cristina Roşca

24.10.2022, 17:10 273

♦ Un alt investitor financiar, de această dată local, a achiziţionat al doilea actor din industria sălilor de fitness ♦ Apoi, au urmat o serie de tranzacţii de tip bolt-on ♦ MedLife, o afacere antreprenorială românească, şi-a completat portofoliul cu o reţea de săli de sport, într-o perioadă în care wellnessul e pe buzele tuturor.

Doar 7-8% din totalul românilor practică sport săptămânal, faţă de 70-80% în ţările nordice, potrivit unor cifre oferite anterior de executivii din industria echipamentelor spor­tive. Această discre­panţă arată, în primul rând, subdezvoltarea pieţei locale. În al doilea rând însă, indică potenţialul.

Pe acest potenţial mizează de altfel şi investitorii care cumpără reţele de săli de sport pe care vor să le dezvolte ulterior. Astfel, doar în ulti­mul an au fost parafate trei deal-uri în domeniu, plus alte două acorduri de tip bolt-on (adia­cente, menite să ducă la dezvoltarea firmei preluate iniţial).

Cel mai important deal prin prisma mărimii este cel prin care fondul african AIG, cu afaceri în agricultură şi imobiliare, a preluat controlul reţelei de centre de fitness World Class, liderul detaşat al pieţei de profil. Vânzătorul a fost fondul polonez de investiţii Resource Partners, care astfel şi-a vândut singura companie românească din portofoliu. România a dispărut de pe harta Resource Partners după opt ani şi după mai multe încercări de a vinde World Class.

Un alt investitor financiar care a făcut o mutare în domeniu este Morphosis Capital, un fond ce pariază pe companii româneşti mici şi mijlocii. Acesta a achiziţionat pa­che­tul majoritar de acţiuni la Stay Fit Gym, al doilea cel mai extins lanţ de săli de fitness din România după nu­mărul de centre deschise. După preluarea din decem­brie 2021, Stay Fit a făcut la rândul său două achiziţii, cum­pă­rând de fiecare dată câte două centre în provincie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO