Companii

Urmează ZF Top tranzacţii, ediţia a 13-a. Tranzacţiile care au pus o piatră de temelie la fundaţia economiei capitaliste

Urmează ZF Top tranzacţii, ediţia a 13-a....

Autor: Cristina Roşca

25.03.2019, 00:05 299

♦ Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii îşi trăieşte în această perioadă a doua epocă de aur, după anii de boom economic, investitorii mari - fie ei strategici, fie financiari - punând din nou România pe harta pariurilor de viitor ♦ Următorul pas: o nouă tranzacţie de un miliard de euro.

Pragul de un miliard de euro a fost depăşit de doar trei ori în istoria capitalistă a României şi de fie­care dată în anii de boom economic 2005-2008. Gi­­ganţii Erste (sectorul bancar), Vodafone (tele­com) şi KazMunaiGas (energie) sunt cei trei inves­ti­tori care au scos din buzunare cele mai mari sume de bani pentru a deveni parte din economia ro­mâ­nească.

Astăzi, la un deceniu sau mai bine de la aceste tranzacţii, cele trei companii sunt unii dintre pilonii de bază ai economiei locale şi unii din jucătorii de top din segmentele lor de activitate.

Topul celor mai mari tranzacţii care s-au semnat în istoria recentă a România este completat cu achiziţii din domenii cheie pentru economie, respectiv energie şi financiar. O singură tranzacţie din retail îşi face loc în top zece şi este de fapt o mu­tare recentă din 2016, mai exact este vorba de pre­luarea lanţului de supermarketuri Profi de către fon­dul de investiţii Mid Europa Partners de la un alt fond de investiţii - Enterprise Investors. Nici anul trecut, dar nici în 2017 nu s-a semnat nicio mega-tran­zacţie, adică o achiziţie cu o valoare de peste 500 mil. euro. Ultimul an când a fost semnată o astfel de tranzacţie a fost 2016, când Profi s-a dus la Mid Europa Partners.

Din ce domeniu ar putea veni viitoarea mega-tranzacţie?

Cât mai are potenţial de creştere această piaţă?

Devine bursa o alternativă pentru antreprenorii care vor să facă rost de cash?

Se uită investitorii români să cum­pere ei înşişi companii mai degrabă decât să se lase cumpăraţi? Au antre­pre­norii locali apetit să meargă pe pie­ţele externe pentru achiziţii?

Despre perspec­ti­ve­le pieţei de M & A, des­pre ce s-a întâmplat în 2018 şi despre piaţa re­gio­nală şi mondială de fu­ziuni şi achiziţii vor discuta analiştii, vânzătorii, cumpărătorii, consultan­ţii şi avocaţii la evenimentul ZF Top tranzacţii.

 

Conferinţa ZF Top tranzacţii va avea loc miercuri, 27 martie, la hotelul Radisson Blu din Capitală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO