Companii

Ursache afirmă că a cerut insolvenţa World Trade Center pentru a „o pune la adăpost“

Complexul World Trade Center, în zona central-nordică a Capitalei, în piaţa Montreal, cuprinde, pe lângă hotelul de patru stele Pullman (fostul Sofitel), cu 203 camere, un centru de conferinţe, galerii comerciale, centrul expoziţional Plaza şi 11.000 de metri pătraţi spaţii pentru birouri

Autor: Mirabela Tiron

21.06.2011, 00:08 1558

Mircea Ursache a cerut intrarea în insolvenţă a firmei pe care oconduce, complexul World Trade Center (WTC), pentru a "o pune laadăpost" de o executare silită pentru o datorie mai veche de 40 demilioane de euro.

World Trade Center, un nume de referinţă după 1989 înCapitală, care operează hotelul Pullman, galerii comerciale, oclădire de birouri şi un centru de conferinţe, a rulat afaceri de46 mil. lei (11 mil. euro) şi pierderi de 8,4 milioane de lei (2mil. euro) în 2009, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe."Este vorba de o creanţă istorică pe care societatea a făcut-o pevremea când statul era proprietarul majoritar, care a contractat unîmprumut sindicalizat de la trei bănci străine în valoare de circa40 de milioane de euro la cursul de astăzi", a spus preşedinteleWTC.

Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea de intrare îninsolvenţă.

Ursache a precizat că această creanţă a fost preluată de FondulProprietatea, ce deţine 20% din acţiunile WTC, iar pentru apreîntâmpina orice executare silită de către stat a decis să cearăintrarea firmei în insolvenţă. "Singurul creditor este acum FondulProprietatea", a explicat el.

Fondul Proprietatea a solicitat Tribunalului Mu­nicipiuluiBucureşti deschiderea procedurii insolvenţei împotriva World TradeCenter (WTC) Bucureşti pentru creanţa de 40 mil. euro, potrivitunui comunicat al companiei trimis în aprilie.

După valorificarea creanţei de către Fondul Proprietatea prinorice metodă aleasă de către acesta, pentru valoarea recuperată,Fondul Proprietatea va emite acţiuni noi care vor reveni înîntregime statului român, reprezentat prin Ministerul Economiei şiFinanţelor. Complexul World Trade Center a fost inaugurat în 1993,ca societate mixtă româno-franceză, în care părţile au avut ocontribuţie egală la capitalul social.

Mircea UrsacheTimp de mai mulţi ani, până la apariţiaaltor centre de birouri şi comerciale, World Trade Center a fostcel mai râvnit punct de atracţie al Capitalei. Când au venit înRomânia, băncile ING şi ABN AMRO şi-au stabilit sediul central înWorld Trade Center, la fel ca şi multe alte companii străine.Complexul World Trade Center este unul dintre primele centre deafaceri clasa A din Bucureşti, iar de-a lungul timpului a găzduitdoar companii de renume internaţional, fiind un centru de afaceride referinţă pe piaţa corporate din Capitală.

Proiectul a început imediat după Revoluţie pe filieră franceză,când Petre Roman era prim-ministru. World Trade Center a luatcredite în 1992 de la băncile franceze Societe Generale şi CreditLyonaisse pentru construcţia complexului din Bucureşti.Împrumuturile au fost garantate de statul român, prin MinisterulFinanţelor şi BNR, dar şi de statul francez

De-a lungul anilor, World Trade Center nu a putut să plăteascăcreditele, iar situaţia a trenat timp de aproape două decenii.Pentru prestigiul de a conduce World Trade Center poziţia dedirector general era disputată şi la nivel politic. Spre exemplu,Mircea Ursache este un membru important al PSD. De World TradeCenter se leagă şi numele lui Traian Băsescu, având în vedere căWTC şi statul francez plăteau chirie la primărie pentru terenurilepe care le ocupa.

De-a lungul timpului s-a încercat de mai mult ori restructurareadatoriilor, dar finalul a fost acelaşi. Intrarea în insolvenţă s-arealizat pentru ca World Trade Center, o companie privată, să seapere "de statul român". Administrator judiciar al World TradeCenter a fost desemnat Assistance Insolv SPRL, care face parte dingrupul de firme Borza şi Asociaţii, specializate pe consultanţăjuridică şi reorganizare judiciară. Date legate de rezultatelefinanciare ale complexului WTC pe anul trecut nu au fost făcutepublice, însă în 2009 compania a reuşit să îşi diminueze pierderilecu 14,4 mil. euro faţă de anul 2008, până la 2 mil. euro, chiardacă cifra de afaceri a fost în scădere. În anul de creştereeconomică 2008 complexul World Trade Center finalizase cu o cifrăde afaceri de 55,4 mil. lei (15 mil. euro) şi pierderi de 60,7 mil.lei (16,4 milioane euro), la un număr de 270 de angajaţi, potrivitdatelor de la Ministerul de Finanţe.

Complexul World Trade Center, situat în zona central-nordică aCapitalei, în piaţa Montreal, se desfăşoară pe o suprafaţă de circa40.000 metri pătraţi şi cuprinde, pe lângă hotelul de patru stelePullman (fostul Sofitel), cu 203 camere, un centru de conferinţe cuzece săli, centrul expoziţional Plaza, mai multe spaţii pentrubirouri, 3.500 de metri pătraţi de galerii comerciale şi uncazinou.

WTC are aproape 11.000 de metri pătraţi de birouri de clasaA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO