Companii

USAMV Cluj investeşte 13 mil. euro într-un institut de cercetări horticole

Autor: Laurentiu Cotu

28.11.2011, 16:40 534

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca implementează un proiect în valoare totală de 55,1 mil. lei (circa 13 mil. euro), ce prevede construirea unui institut de cercetări horticole.

Proiectul ''Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei'', este susţinut din fonduri europene şi se derulează pe o perioadă de 36 luni. Institutul de cercetări horticule este dezvoltat în campusul USAMV din Cluj-Napoca şi va găzdui activităţi diversificate de cercetare, conferinţe, sau diverse evenimente naţionale şi internaţionale pe teme de cercetare.

Noul institut de cercetare de la Cluj va avea 4 etaje, 44 de laboratoare de specialitate plus 13 depozite care deservesc în mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor, laboratoare mici de diseminare şi prelucrare date, o sală de conferinţe, bibliotecă şi bază de date, un centru de valorificare a cercetării, sere interioare, dar şi alte spaţii tehnice şi administrative. Suprafaţa utilă a clădirii va fi de 7.804 mp. Totodată, în cadrul proiectului vor fi modernizate două sere (2.120 mp), destinate activităţilor de cercetare aplicată.

''În proiect vor fi atraşi masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi şi cercetători cu preocupări în domeniul horticol. Participanţii la acest proiect vor aborda teme de cercetare bazate pe noile dotări ce se vor realiza în cadrul institutului'', a spus Doru Pamfil, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj.

Beneficiarii indirecţi ai proiectului sunt cadrele didactice ale USAMV Cluj, cercetători străini participanţi la programele de cercetare în proiecte naţionale şi internaţionale, fermierii din Transilvania, intreprinderile cu profil agricol din ţară, dar şi consumatorii de produse horticole (legume, fructe, produse derivate). Totodată, proiectul prevede menţinerea sau crearea a circa 550 de locuri de muncă în cercetare horticolă, prin continuarea granturilor în derulare sau abordarea de noi granturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO