Companii

V-aţi obişnuit cu falimentele în imobiliare şi retail? Care sunt următoarele domenii ce vor fi afectate de insolvenţă

V-aţi obişnuit cu falimentele în imobiliare şi...

Autor: Cristi Moga

29.01.2013, 19:19 4897

După ce în ultimii patru ani afacerile imobiliare şi din comerţ au ţinut prima pagină a ziarelor inclusiv prin numeroase dosare de insolvenţă sau faliment, pentru următoarea perioadă consultanţii din această piaţă se aşteaptă ca incapacitatea de plată să lovească puternic şi în alte domenii, unele considerate “ferite de criză” până recent.

Astfel, reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania consideră că “în afara domeniului imobiliar, în opinia noastră cele mai afectate domenii de activitate în perioada următoare se referă la sectorul transporturilor, serviciile medicale şi proiectele cu finanţări europene”.

Andreea Anghelof, managing partner al firmei care a gestionat dosarele de insolvenţă ale unor companii precum Flanco, Diverta, Astra Vagoane Arad sau City Mall, explică de ce consideră că aceste sectoare ar putea da insolvenţele următorilor ani.

“Sectorul tansporturilor: aici evoluţia preţului carburanţilor, marjele reduse, termenele mari de încasare a creanţelor şi criteriile de eficienţă pentru contractele de leasing, sunt elemente suficiente pentru a considera acest domeniu sensibil în perioada următoare”.

În toamna anului trecut cel mai mare transportator rutier –edy spedition – a intrat în insolvenţă cu toate cele patru firme din cadrul grupului în vederea reorganizării. Pe de altă parte, compania Servtrans, al treilea jucător din piaţa transportului feroviar de marfă, se află de asemenea în insolvenţă cu un plan de reorganizare aprobat, prin care creditorii trebuie să renunţe la peste 80% din creanţe.

Ce se întâmplă cu serviciile medicale?

“Serviciile medicale: într-o economie în care sistemul asigurărilor medicale este încă departe de a funcţiona corespunzător, proiecte începute în perioada 2007-2010, aflate pe un grad de îndatorare de peste 80%, nu pot atinge capacitatea de exploatare necesară unui echilibru funcţional”.

Statisticile practicienilor în insolvenţă, furnizate de către reprezentanţii firmei RVA Insolvency, arată că în primele 11 luni din 2012 numărul firmelor cu activitate în domeniul “sănătate şi asistenţă socială” care au intrat în insolvenţă a fost de 44, comparativ cu un nivel de 24 de firme ajunse în această situaţie în 2011.

Creşterea procentuală este de peste 80%, dar cu toate acestea, deocamdată nu a fost consemnată nicio insolvenţă “răsunătoare” în acest domeniu care ar putea fi lovit în acest an şi de o reducere substanţială a sumelor decontate pentru servicii de către Casa de Asigurări de Sănătate.

În urmă cu doi ani şi chiar în 2012 jucătorii din această piaţă mizau sute de milioane de euro în clinici şi spitale private, mizând pe o migraţie a pacienţilor dinspre sistemul public, proces care să atragă inclusiv banii Casei de Asigurări.

Proiectele agricole cu fonduri UE, un pariu riscant

“Proiectele cu finanţări europene: componenta nerambursabilă este de multe ori o capcană. Co-finanţarea are un cost, care însoţit de o întârziere a finalizării proiectului, sau o depăşire a costurilor, în condiţii de exploatare dificilă, poate genera starea de insolvenţă. În această situaţie se vor afla proiectele din agricultură şi alimentaţie”, atrage atenţia Anghelof.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO