Jucătorii din imobiliare spun că pe piaţa locală este deja legislaţie în vigoare care împiedică vânzarea unor apartamente de către dezvoltator de mai multe ori, prin faptul că fără autorizaţie de construire se poate „vinde“ doar o promisiune, nu un imobil în sine.
„În România nu se poate vinde un apartament înainte de a fi construit. Se vinde însă o promisiune. Legislaţia există deja. Este o diferenţă între a vinde şi a promite. La Nordis oamenii întâi s-au bucurat de cifrele auzite fără să calculeze, iar autorităţile au închis ochii. Nu putem avea ANAF creditor principal cu 80 mil. lei. Cei care au companii ştiu că dacă nu plătesc la timp vine ANAF şi îi «trage de urechi», a spus Antoanela Comşa, consultant pentru piaţa de rezidenţial în cadrul asociaţiei BREC – Bucharest Real Estate şi director adjunct în cadrul Meta Estate Trust.
Procurorii DIICOT au descins la început de februarie în 65 de locaţii din România şi Monaco pentru a investiga o reţea infracţională care a strâns ilegal 195 mil. euro printr-o fraudă imobiliară. Conform anchetatorilor, Nordis ar fi utilizat mai multe firme pentru a atrage bani de la clienţi în urma unor promisiuni de investiţii, însă banii ar fi fost delapidaţi şi spălaţi. Nordis promitea un randament de 7% pe an, în euro, celor care cumpărau apartamentele şi le dădeau înapoi către dezvoltator să le închirieze. Grupul Nordis şi-a cerut anul trecut insolvenţa, administratorul judiciar fiind semnat CITR.