Companii

Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor, l-a numit în Consiliul de Administraţie al Poştei Române pe un partener de afaceri al soţiei sale

Acţionar la firma soţiei ministrului comunicaţiilor, în boardul Poştei Române

Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor: Domnul Gogu este o persoană competentă, morală şi corectă, de aceea a fost numit în consiliul de administraţie al Poştei.

Autor: Mirabela Tiron, Adrian Seceleanu

02.06.2011, 23:50 1882

Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme (PD-L) l-a instalat pe Ionuţ Gogu, 31 de ani, partener de afaceri cu Mioara Vreme - soţia demnitarului, într-o firmă care face afaceri cu statul, în Consiliul de Administraţie al Poştei Române, unde ocupă funcţia de administrator, potrivit unui document publicat de firmă în Monitorul Oficial.

Ionuţ Gogu are 14,64% din acţiunile UM-Soft, firmă care are afaceri cu mai multe instituţii publice, printre care primării din judeţul Bacău, Casa de pensii sau Regia Naţională a Pădurilor.
Gogu este şi consilier la Ministerul Comunicaţiilor - instituţie care numeşte reprezentanţii statului la companii precum Poşta Română, SN Radiocomunicaţii şi Romtelecom.

Vreme a declarat că toate numirile pe care le-a făcut la Poşta Română au fost "pe competenţe" şi că deşi are rude şi prieteni, nimeni nu a primit nicio facilitate dacă nu a fost competent.

"Domnul Gogu este o persoană competentă, morală şi corectă, de aceea a fost numit în consiliul de administraţie al Poştei. Orice s-ar insinua, principalul criteriu după care l-am numit a fost competenţa. Este ilegal acest lucru?", a spus el. Întrebat de ZF la ce competenţe se referă în ceea ce îl priveşte pe Ionuţ Gogu, ministrul comunicaţiilor a răspuns că Gogu este de profesie inginer şi este competent în materie de sisteme informatice. La întrebarea vizavi de experienţa care îl recomandă pe Gogu să fie în consiliul de administraţie, Valerian Vreme a răspuns că "doar nu este director executiv al companiei să vorbim de experienţă".
"Eu iau orice semnal din media şi dacă este vreo problemă, eu îl iau de acolo fără să suflu", a spus el.
În anul 2009 compania UM-Soft, furnizor de echipamente şi servicii IT, avea 7 angajaţi şi a înregistrat un profit net de 346 de euro, la venituri totale de 69.851 euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Ionuţ Gogu este partener cu familia Vreme şi într-o altă firmă, Microtec SRL. Ionuţ Gogu este domiciliat în Oneşti, unde Valerian Vreme ocupă funcţia de preşedinte al filialei PD-L.
 

Şi fostul ministru al comunicaţiilor Gabriel Sandu, promovat tot de PD-L, a provocat rumoare după ce a numit-o în ianuarie 2009 pe viitoarea sa soţie, Andreea Iulia Stoiciu, 29 de ani, în Consiliul de administraţie al Romtelecom. Ea a fost schimbată după doar 23 de zile din boardul celui mai mare operator de telefonie fixă, însă a fost pentru mai multe luni, până în luna mai 2010, consiliera personală a lui Gabriel Sandu la Ministerul Comunicaţiilor.

Din consiliul de administraţie al Poş­tei Române fac parte Adrian Ci­ghi, Paul Rusu, Radu Bogdan Savonea, Dragoş Geor­ge Bogdan, Ionuţ Cris­tian Negrescu, Nicolae Gabriel Cioacă, Sorin Mun­teanu, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Cristina Antonie a fost revocată din funcţie, în locul ei fiind numit Ionuţ Gogu pe o perioadă de patru ani. Oficialii Poştei Române nu au răspuns la întrebarea legată de ce anume îl recomandă pe Gogu pentru poziţia de membru în consiliul de administraţie.
În ultimii şase ani Poşta Română şi-a dublat pierderile totale până la 400 de milioane de euro, potrivit datelor anterioare de la oficialii companiei. Compania de stat Poşta Română estima pentru anul trecut pierderi nete de aproape 60 de milioane de euro. În 2009 cifra de afaceri a companiei a fost de 342 milioane de euro, iar pierderile de 43 milioane de euro.
Poşta Română a încheiat contracte de milioane de euro în timpul mandatului lui Dan Mihai Toader, pus sub învinuire în 2009 de DNA, într-un dosar referitor la asocierea Poştei Române cu un grup de firme în vederea realizării unui proiect imobiliar pe Calea Victoriei din Bucureşti. Dan Mihai Toader a fost numit la conducerea companiei de către ministrul comunicaţiilor Szolt Nagy în 2005, anchetat de asemenea de DNA.
La începutul lui 2009 Toader a fost înlocuit de Marius Vătavu, care a fost schimbat în septembrie cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, fost vicepreşedinte al băncii de stat Eximbank, care a demisionat ulterior. El a fost înlocuit cu Daniel Neagoe.
Semnarea unor contracte de achiziţii de peste 300 de milioane de euro în 2008, creşterea numărului de angajaţi şi a cheltuielilor salariale aferente, amânarea deciziei privind construcţia unor centre regionale de tranzit, gestionarea ineficientă a unor clienţi mari şi neoptimizarea achiziţiilor sunt doar câteva dintre cauzele care stau la baza situaţiei financiare actuale a Poştei Române.
În 2008 Poşta Română a încheiat un contract de 44,8 milioane de euro cu compania aeriană Blue Air pentru servicii de transport aerian. Un alt contract este cel semnat cu firmele UTI Facility Management şi Romprest, în valoare de 41 mil. euro (148 mil. lei), în urma căruia se vor furniza servicii de curăţenie, mentenanţă şi întreţinere a clădirilor şi instalaţiilor pentru o perioadă de patru ani.
Mai mult, compania a încheiat un contract de leasing în valoare de 19,8 milioane de euro cu Porsche Mobility pentru 727 de maşini.

Poşta Română a intrat într-un proces de restructurare pentru a evita intrarea într-un "colaps financiar", în timp ce operatori privaţi precum Fan Courier, cel mai mare curier de pe piaţă, continuă să crească pe o piaţă a curieratului estimată la 200 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO