Companii

Valul de subvenţii aruncate în lupta cu coronavirusul ar putea stârni noi războaie comerciale

Valul de subvenţii aruncate în lupta cu coronavirusul...

Autor: Catalina Apostoiu

27.05.2020, 00:05 682

În condiţiile în care guvernele din întreaga lume acordă subvenţii după subvenţii pentru contracararea recesiunilor generate de coronavirus, există riscul ca acestea să creeze premisele unor viitoare conflicte tarifare şi obstacole economice, scrie Bloomberg.

O întrebare vitală odată ce procesul de redresare va fi început este dacă ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului se vor grăbi să impună tarife pe bunurile importate ca modalitate de contracarare a efectelor de distorsionare a pieţelor generate de ajutoarele de stat decise în ţările unde bunurile respective au fost produse.

Astfel de tarife au fost în mod tradiţional folosite mult mai rar decât alt tip de restricţie sancţionată de OMC: taxele pentru protejarea producătorilor locali în faţa importurilor sub cost realizate de competitorii străini. Măsurile anti-dumping au fost de aproape 13 ori mai numeroase în ultimul sfert de secol, potrivit OMC.

Perspectiva apariţiei de noi tarife la nivel mondial pe bunurile produse ca urmare a unor ajutoare guvernamentale masive acordate industriilor are implicaţii nu numai pentru redresarea economiei mondiale de pe urma pandemiei. Afectate ar putea fi şi eforturile asidue de a se ajunge la un armistiţiu între SUA, China, Europa şi alte ţări cu privire la ordinea comercială mondială. Războiul comercial purtat de trei ani între SUA şi China a zdruncinat fundaţiile OMC, determinând Europa să caute o cale de mijloc menită să aducă o temperare generală a tensiunilor.

Multe dintre dezacordurile ce au stat la baza conflictului au legătură cu ajutoarele guvernamentale generoase acordate ani la rând de către China industriilor exportatoare, cum ar fi cea siderurgică.

Uniunea Europeană a lansat critici similare celor formulate de Statele Unite cu privire la practicile agresive ale Chinei în ceea ce priveşte exporturile şi şi-a întărit propriile defensive comerciale împotriva Beijingului. În acelaşi timp, blocul a îndemnat Washingtonul să acţioneze în cadrul stabilit de către OMC pentru a-i acoda acesteia puteri sporite.

În acest scop, UE s-a aliat cu SUA şi Japonia în ianuarie pentru promovarea unor reguli mai solide ale OMC relativ la subvenţiile care distorsionează pieţele, un mesaj politic adresat Chinei cu privire la nemulţumirile provocate de aceasta la nivel mondial.

Oficialii de top ai UE s-au declarat alarmaţi de măsura în care ajutoarele de stat determinate de pandemie au făcut ca multe ţări să semene cu China şi au cerut eforturi coordonate la nivel internaţional de găsire a unei căi de ieşire din programele de ajutor de urgenţă şi revenirea la condiţii bazate pe pieţe.

„În acest moment devenim cu toţii puţin ca China prin susţinere şi subvenţionare“, arată Sabine Weyand, director pentru comerţ în cadrul Comisiei Europene. „Din acest motiv este atât de important să gândim o ieşire comună din aceste măsuri de susţinere, dar şi să upgradăm regulile OMC“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO