Companii

Valvis: Criza este o frana la amploarea investitiilor

20.10.2008, 16:20 17

Omul de afaceri Jean Valvis, care a realizat cea mai mare tranzactie din industria alimentara in 2008, prin vanzarea producatorului de lactate LaDorna catre gigantul francez Lactalis, spune ca actuala criza mondiala va modifica amploarea investitiilor antreprenorilor locali, in contextul in care conditiile de creditare vor fi din ce in ce mai aspre.

"Vad aceasta situatie de criza ca o frana la amploarea investitiilor. Este in natura unui antreprenor sa-si asume riscuri, insa in ultimii ani ne-am obisnuit ca aceste riscuri sa nu ni le asumam singuri, ci in parteneriat cu o banca.
De multe ori operatiunile antreprenorilor locali au inceput cu datorii, asa cum s-a intamplat si in cazul meu in ultimii douazeci de ani", spune Valvis, care adauga ca astfel de situatii vor fi din ce in ce mai putine in perioada urmatoare.
Valvis, care a venit pentru prima data in Romania in 1992, a construit doua dintre cele mai cunoscute marci din industria alimentara locala (Dorna si LaDorna) prin parteneriate cu institutiile financiare. Vanzarea Dorna catre Coca-Cola in 2002 si exit-ul din lactate realizat in acest an au ridicat valoarea tranzactiilor in care a fost implicat Valvis la aproape 120 de milioane de euro.
"Acum traim o etapa in care situatia bancilor este diferita, in care ele vor accepta mult mai greu conditiile de imprumut, vor exista dobanzi mai mari, iar intr-o investitie noua proportia intre capitalurile proprii si cele ale bancii se va schimba", descrie Valvis situatia actuala.
Astfel, omul de afaceri spune ca, daca in urma cu un an bancile participau la un nou proiect cu pana la 85-90% din capital, acum balanta investitiilor se va schimba, iar antreprenorii va trebui sa vina cu mai multi bani de acasa.
"Eu personal nu revizuiesc planurile de dezvoltare, insa situatia actuala de pe pietele financiare afecteaza starea operatiunilor si timingul", spune Valvis.
Dupa vanzarea afacerii din industria lactatelor, Jean Valvis spunea ca prioritatile sale investitionale vor fi industria vinului si agricultura ecologica, planuri care raman in picioare si in actualul context economic. 
In 2006, omul de afaceri a cumparat domeniile viticole de la Samburesti, in judetul Olt, o afacere in care a investit pana in prezent peste 8 mil. euro si despre care declara recent ca "nu are o limita in ceea ce priveste bugetul de investitii alocat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO