Companii

Vanzarile ArcelorMittal Galati s-au prabusit cu mai mult de 50%

Vanzarile ArcelorMittal Galati s-au prabusit cu mai mult de 50%

Lakshmi Mittal a castigat anul trecut peste 164 mil. euro la combinatul siderurgic din Galati

20.08.2009, 19:16 49

ArcelorMittal Galati, cel mai mare exportator al Romaniei, detinut de magnatul indian Lakshmi Mittal, a vandut in primul semestru 794.000 de tone de otel, cu 56,1% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor companiei transmise Ministerului Economiei.
Pretul otelului pe bursa de marfuri din Londra s-a diminuat de peste doua ori in acelasi interval. In prezent pretul unei tone de otel este de 400 de dolari. Scaderea vanzarilor combinatului de la Galati s-a resimtit mai puternic pe piata interna, unde vanzarile s-au redus cu 62,9%, si s-au cifrat la 195.000 de tone, in timp ce exporturile companiei au coborat cu 53,3%, pana la aproape 600.000 de tone.
Productia realizata de combinat in aceeasi perioada s-a diminuat si mai mult, cu 65%, la 700.000 de tone otel brut. In primele sase luni din 2008 ArcelorMittal Galati a produs 1,8 mil. de tone de otel brut.
Conducerea ArcelorMittal Galati nu a putut fi contactata pana ieri pentru comentarii.
Afacerile grupului ArcelorMittal, care este cel mai mare producator la nivel mondial, s-au diminuat in prima parte a anului la jumatate, ajungand la 30,3 mld. dolari. In Europa, vanzarile ArcelorMittal s-au prabusit cu 61,2%, la 14,8 mld. dolari.
"Romania, Ucraina si Rusia au inregistrat cele mai mari scaderi din Europa pentru ca sunt exportatori neti pe piata otelului. Noi am scazut mai mult decat alte tari europene pentru ca acestea au o piata interna, care s-a miscat mult mai bine. Exportatorii au fost cei mai loviti peste tot, dar si revenirea lor va fi mult mai rapida. In ultimele luni se poate observa o revigorare la nivelul vanzarilor de otel din Romania", spune Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei, specializat in siderurgie.
Pe grupe de produse, ArcelorMittal Galati a vandut in prima jumatate a anului 680.000 de tone de tabla si laminate la cald, cu 54% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile de tabla si laminate la rece s-au redus cu 73%, la 54.000 de tone.
La nivel national, s-au produs in prima jumatate a anului putin peste un milion de tone de otel brut, comparativ cu 2,84 milioane de tone in perioada similara din 2008, potrivit datelor Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).
Scaderea vanzarilor de otel din Romania vine pe fondul reducerii drastice a vanzarilor pietelor carora le sunt destinate, respectiv cea de automobile si constructii.
Anul trecut, ArcelorMittal Galati a realizat un profit record, de 164,4 mil. euro, cu 69% mai ridicat decat in 2008, iar afacerile s-au redus cu 6%, la 1,94 mld. euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor.

Disputa in jurul Comvex Constanta
ArcelorMittal Galati este investigata de catre Consiliul Concurentei pentru concentrare economica si pozitia dominanta pe care aceasta o exercita asupra Comvex Constanta, la plagerea inaintata de aceasta din urma. Investigatia vine in contextul in care ArcelorMittal Galati controleaza indirect prin intermediul firmei Expert Placement Services un pachet de 36% din actiunile Comvex, grupul international luand de curand decizia de a transporta materii prime prin portul din Bulgaria in detrimentul operatorului portuar autohton. Decizia indienilor a fost puternic contestata de mai multe companii maritime din Constanta, inclusiv de catre Comvex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO