Brandul românesc de biscuiţi Croco a „bătut“ în vânzări brandurile TUC şi Toortizi ale multinaţionalelor Mondelez şi Alka. Croco, produs într-o fabrică în Oneşti (judeţul Bacău), deţinută de antreprenorul Damian Mereu, a avut o cotă de piaţă de 19,2% din vânzările de biscuiţi săraţi, care au fost la un pas de 1 miliard de lei în 2024, conform datelor companiei de cercetare şi analiză de piaţă Euromonitor International.
Damian Mereu a fondat afacerea în 1994 cu o investiţie de 20.000 de dolari, sumă folosită pentru a cumpăra o linie de producţie de sticksuri. În timp, Croco a devenit unul dintre cei mai mari producători de biscuiţi din România, datorită investiţiilor realizate de antreprenor. În 2020, în perioada de lockdown, compania anunţa că a terminat o investiţie de 6 milioane de euro pentru creşterea capacităţii de producţie şi diversificarea gamei, trecând de la covrigii clasici, tip Buzău, la pufuleţi, perniţe umplute cu ciocolată şi două tipuri de snacksuri sărate. În 2023, fondatorul a anunţat o nouă investiţie de 12 milioane de euro, începând cu 2024, pentru ambalare robotizată şi noi linii de fabricaţie, care ar urma să fie gata în anul 2026.
Astfel, în ultimii cinci ani Croco a ajuns şi s-a menţinut în topul vânzărilor, în ciuda concurenţei puternice de pe piaţă. Printre principalii rivali se numără TUC, brand al gigantului Mondelez, cu venituri anuale la nivel global de aproximativ 26,5 miliarde de dolari şi prezenţă în 160 de ţări, şi Alka Co, afacere deţinută de familia israeliană Krenzia, care a câştigat teren cu brandul Toortizi. Un motiv pentru păstrarea poziţiei de lider este fidelitatea consumatorilor români faţă de un brand tradiţional cum e Croco.