Companii

Vânzările de locuinţe au continuat să crească în T1, dar doar Bucureştiul şi Timişul au urcat cu două cifre

Autor: Bogdan Alecu

10.05.2022, 09:30 200

În primul trimestru s-au vândut 42.657 de unităţi individuale la nivel naţional, comparativ cu perioada si­mi­lară din 2021, când s-au vândut 40.043 de unităţi, potrivit raportului ANCPI.

Creşterea a fost susţinută de Bucureşti, împreună cu judeţele Timiş şi Constanţa, cu creşteri de 20%, 30%, respectiv 5% faţă de trimestrul întâi din 2021. Celelalte judeţe importante au înregistrat scăderi ale unităţilor vândute, cea mai importantă fiind înregistrată în judeţul Iaşi, -8%.

„O problemă acută a pieţei este deficitul de locuinţe disponibile la vânzare în piaţa secundară. Acest lucru a condus la majorări semnificative de preţ în ultimii ani. Preţul mediu de tranzactionare al apartamentelor şi caselor din pieţele secundare a crescut şi în primul trimestru al anului curent cu până la 11% comparativ cu anul anterior (Cluj-Napoca şi Timişoara). Locuin­ţele noi au cunoscut majorări anuale cu până la 14% (Timişoara)“, a spus Dorel Niţă, director executiv al ValorEasy. ValorEasy este o plat­formă de cercetare a pieţei imobiliare şi de evaluare a proprietăţilor rezidenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO