Companii

Vânzările grupului lui Octavian Radu au scazut cu 12% în primul semestru, pâna la 56 de milioane de euro

17.08.2010, 23:53 48

Afacerile grupului RTC Holding, care include companii ceactiveaza pe piata de curierat, papetarie, carte, fashion siproductie, controlate de omul de afaceri Octavian Radu, s-au redusîn primul semestru al anului cu 12%, pâna la 56 de milioane deeuro, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

În urma cu câteva luni, retailerul de carte Diverta, cu datoriide 10 milioane de euro si afaceri de 30 mil. euro în 2009, dar sicompania de curierat TCE Logistica, cu datorii de 8,5 milioane deeuro, parte a grupului RTC Holding, au intrat în insolventa, urmândsa treaca printr-un proces de reorganizare.

"La nivel de grup am ajuns sa nu mai pierdem bani operational,fata de 2009, când aveam în primele sase luni pierderi de 2milioane de euro. Tinând cont de sezonalitatea specificasectoarelor noastre de activitate, am speranta ca semestrul aldoilea ne va aduce din nou în zona profitului net", a declaratOctavian Radu.

Ritmul de scadere al vânzarilor din primul semestru, de 12%, s-aredus însa fata de aceeasi perioada din 2009, când unele companiidin grup, precum librariile Diverta, raportau scaderi cu 30% alebusinessului.

Radu, 48 de ani, este unul dintre cei mai activi antreprenoriromâni, el începând sa faca afaceri în 1990, când importa hârtiedin Polonia în Germania, si a ajuns sa detina în România librariileDiverta, divizia de fashion Rafar, divizia de distributie sibirotica Proffice, divizia de curierat TCE si divizia de solutiiinformatice Sistec. Companiile din grupul lui Octavian Radu aurulat anul trecut 130 de milioane de euro, potrivit aprecieriloromului de afaceri.


"Librariile Diverta sunt din nou afectate din cauza majorarii taxeipe valoarea adaugata (care a crescut de la 19% la 24% - n. red.).Suntem în continuare pe linia de plutire si sper ca TVA-ul sa fieultimul soc primit", a precizat Radu. În ceea ce priveste companiade curierat TCE Logistica, unul dintre primii cinci curieri de pepiata locala, Octavian Radu spune ca este din ce în ce mai bine."Reorganizarea îsi arata rezultatul. Daca lucrurile merg macar lafel cum sunt acum si daca nu ne paste vreo noua surpriza, nu existaniciun motiv de o alta insolventa în grupul RTC", a mentionatOctavian Radu.

Cu toate acestea, pe lânga diviziile de carte si curierat, sicompania de fashion Rafar, care opereaza magazine sub branduri caDebenhams, Aldo, Olsen, Mandarina Duck, Kipling si Bijoux Terner,se confrunta cu dificultati.

"Pe fashion am închis o serie de magazine mici, dar am ramas cuceea ce era mai important: Debenhams si Aldo", a spus el, fara aoferi alte detalii. Pe de alta parte, compania Flaro, cu activitatide productie în industria auto, electronica si electrotehnica, aînregistrat o crestere a afacerilor pe fondul evolutiei pozitive aexporturilor, care a atins nivelul anilor 2007-2008, dupa cum spuneomul de afaceri, fara a preciza valoarea cifrei de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO