Companii

Vasile Godîncă-Herlea, CITR: Scăderea numărului de insolvenţe nu are legătură cu creşterea economică

Vasile Godîncă-Herlea, CITR: Scăderea numărului de...

Autor: Corina Mirea, Andrei Cîrchelan

19.02.2015, 11:48 424
Doar 40% din companiile cu impact în economie sunt sănătoase din punct de vedere financiar, cu o tendinţă generală de scădere a numărului de insolvenţe la nivel de economie, însă reducerea insolvenţelor nu are legătură cu creşterea economiei, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, asociat coordonator CITR.
 
„Tendinţa generală este de scădere a insolvenţelor. Este corelat acest lucru cu evoluţia pozitivă a economiei? Nu prea. Unele ţări au avut creştere a insolvenţelor pe creştere economică, pentru că după o perioadă de criză în care companiile au fost secătuite de criză nu au mai putut să susţină o creştere”, a declarat Godîncă-Herlea.
 
Potrivit acestuia, din cele 620.000 de companii care nu erau î insolvenţă la mijlocul anului trecut, doar puţin peste 16.000 au impact, cu active mai mari de 1,5 milioane de euro. Aceste 16.000 de companii generează peste 66% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România şi angajează peste 40% din salariaţii din România. Dintre ele, companii sănătoase sunt cam 40% din cele 16.000 de companii, adică au grad de îndatorare sub 70% şi sunt pe profit.
 
„Din 2007 până în 2014 procentul de reorganizări s-a triplat. Dar numărul de reorganizeări încă este mic şi asta pentru că procedura se începe târziu, apoi nu există foarte mulţi specialişti capabili să facă un plan veritabil. De asemenea, creditorii au interese divergente şi, cel mai important, există o lipsă de surse de finanţare pentru planurile de reorganizare”, a mai spus acesta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO