Companii

Vasile Hăşmăşan, un antreprenor din Dej, ridică o fabrică de produse igienico-sanitare cu 370 de milioane de lei

Antreprenori locali

Vasile Hăşmăşan, un antreprenor din Dej, ridică o...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

28.11.2018, 00:07 3819

Aproximativ 40% din investiţie vin din ajutor de stat.

MG TEC Industry, com­panie fondată anul acesta de antrepre­norul Vasile Hăşmă­şan, va ridica de la zero o fabrică de produse absorbante şi produse igienico – sanitare de larg consum, în care va investi peste 370 de milioane de lei (80 mil. euro). Din această sumă, circa 150 de milioane de lei reprezintă ajutorul de stat pentru care recent Ministerul de Finanţe a semnat acordul de finanţare.

„Ca investitor ro­mân, am aflat de posi­bilitatea dezvoltării unui proiect cu ajutor de stat. Mai mult, dorinţa guvernului de a ajuta companiile cu capital integral românesc să se dezvolte şi să fie competitive atât pe plan naţional, cât şi internaţional a reprezentat un imbold în plus”, a spus pentru ZF Gabriel Chender, director general al MG Tec Industry, un executiv cu peste 20 de ani de experienţă în industria hârtiei şi a reciclării deşeurilor.

MG TEC Industry a aplicat pentru un ajutor de stat şi a primit recent acordul de finanţare în baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea in­vestiţiilor cu impact major în economie (807/2014).

Compania va primi un ajutor de stat de 150,1 mil. lei pentru o investiţie totală de 372,8. Restul de 60% din investiţie va fi acoperită din credite bancare. Compania va investi în utilaje de producţie de ultimă generaţie şi va crea ca urmare a implementării acestui proiect 360 de locuri de muncă noi.

„Implementarea proiectului începe în prima parte a anului 2019 şi va fi finalizată până la finele anului 2023. Pe parcursul perioadei de implementare diferite părţi din insta­laţie vor fi puse în funcţiune“, a precizat managerul. 

Fabrica va fi localizată în Dej, oraş cu tradiţie în ceea ce priveşte producţia de produse igienice. Aici acum mai bine de 40 de ani a fost înfiinţat Combinatul de Celuloză şi Hârtie (CCH) Dej, care ulterior a devenit Someş Dej şi care în 2013 a intrat în faliment. Tot în Dej se află şi fabrica de hârtie Pehart Tec, parte a grupului MG Tec, fondat de Ioan Tecar şi controlat de fondul de investiţii Abris Capital Partners.

Între grupul MG Tec şi compania MG TEC Industry nu există nicio legătură, a precizat Gabriel Chender.

Producţia de hârtii igienico-sanitare a ajuns în 2016 (ultimele date disponibile) la 170.000 de tone, în creştere cu 16% faţă de anul precedent. Faţă de 2008, ultimul an de boom economic pentru România, producţia de hârtie igienică, şerveţele şi prosoape de hârtie aproape că s-a dublat, conform datelor transmise de Patronatul Industriei de Celuloză şi Hârtie ROMPAP.

De asemenea, consumul a fost pe o pantă ascendentă, ajungând în 2015 (ultimele date disponibile) la 126.000 de tone, adică în medie la 6,3 kilograme per capita. Comparativ, în 2008 consumul era de 94.000 de tone, adică circa 4,7 kilograme per capita. Printre cei mai mari producători de hârtii igienico-sanitare se află Pehart Tec, grupul italian Sofidel şi producătorul românesc Vrancart Adjud.

 „După prima punere în funcţiune, compania va avea  o cifră de afaceri de aproximativ 35 milioane de euro, iar la finalul investiţiei va dezvolta o cifră de afaceri de 75 milioane euro”, a menţionat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO