Companii

Vassilis Chaniotis, Medsana: Nu am acordat niciun dividend de zece ani. Tot profitul a fost reinvestit

Vassilis Chaniotis, Medsana: Nu am acordat niciun dividend de zece ani. Tot profitul a fost reinvestit

Vassilis Chaniotis, director general al Medsana Bucharest Medical Center: Structura unui centru medical privat, nu seamana cu cea a unuia de stat. De exemplu, faptul ca un doctor nu poate fi director este normal pentru un spital, dar nu este normal pentru un centru medical privat, in care statul nu a investit nimic

16.02.2007, 15:55 167

Reteaua de clinici Medsana a derulat investitii de patru mil. euro pana in prezent pe piata locala, o parte din acesti bani provenind si din profitul obtinut, spune Vassilis Chaniotis, director general al Medsana Bucharest Medical Center.
"Zece ani de zile nu am acordat niciun dividend, tot profitul a fost reinvestit. Am dezvoltat reteaua cu ideea de a crea un nume, urmand ca ulterior sa vorbim de amortizare si de inapoierea profiturilor", a declarat Vassilis Chaniotis.
Medsana a fost infiintata in anul 1996, iar la acea vreme era primul centru medical privat din Romania.
"Am inceput cu 12 angajati si 22 de medici colaboratori. Numarul lor a crescut de atunci in fiecare luna. Notiunea de servicii medicale private nu exista si nimeni nu intelegea de ce trebuia sa plateasca pentru servicii pe care le-ar fi putut obtine de la stat in mod gratuit. Mai mult decat atat, populatia nu era orientata absolut deloc spre medicina preventiva. La mamografie, de exemplu, 70% din cazuri erau deja pacienti depistati cu cancer mamar, iar testul Babes-Papanicolau era un cuvant strain pentru majoritatea", a spus Vassilis Chaniotis.
Medsana detine si opereaza doua centre medicale multifunctionale, unul situat in Cotroceni, iar altul in Primaverii si o clinica de fertilizare in vitro.
"Planurile de investitii pentru acest an cuprind deschiderea noului centru multifunctional medical in Ploiesti si achizitionarea de aparatura. Fiecare clinica nou infiintata presupune o investitie de 1,5 mil. euro", explica reprezentantul Medsana.
Medsana face parte din grupul elen Athens Medical Center, care opereaza cel mai mare spital privat din Grecia. Compania detine spitale in Salonic, Atena si Pireus, care insumeaza 2.000 de paturi.
In 2006, Medsana a inregistrat o cifra de afaceri de 4,5 mil. euro, in crestere cu 50% comparativ cu 2005, in timp ce nivelul profitului a avansat cu 80%. Pentru 2007, compania si-a bugetat afaceri de 6 mil. euro
"In Grecia, sistemul este asemanator cu cel din Romania, fondurile sunt putine si atunci sistemul privat s-a dezvoltat foarte mult", explica el.
Vassilis Chaniotis spune ca in Grecia sunt foarte multe spitale private, iar majoritatea medicilor renumiti lucreaza in sistemul privat. In Romania situatia a inceput sa se schimbe abia acum, cand pe piata au aparut primele spitale private.
"Era foarte greu atunci (1996 - n. red.) sa-i convingem pe medici sa vina de la spitalul de stat sa lucreze la noi. Cei mai multi nu credeau ca aceasta afacere o sa mearga. Noi avem insa experienta din Grecia, unde operam mai multe spitale si centre de diagnostic. Am inceput in anii '84 cand nu exista nimic pe piata medicala privata si am dezvoltat singuri segmentul. In Romania insa concurenta s-a dezvoltat si ea foarte rapid", isi aminteste Chaniotis.
Medsana planuieste de asemenea deschiderea unui spital privat, pas care s-ar putea face in urmatorii trei-patru ani.
"In Romania inca nu vedem nisa de spital la acest moment. Piata spitalelor private nu s-a maturizat, nu exista nici segmentul asigurarilor medicale private dezvoltate. In Grecia, cei mai multi pacienti sunt cei care au asigurari private, in proportie de 80%. Fara acest tip de client, nu putem sa plecam la drum cu un spital. E adevarat ca firmele de asigurare doresc o paleta mai mare de spitale private, ca sa dezvolte oferta. Intr-un fel e un cerc vicios", spune Chaniotis.
In Romania, sunt operationale in prezent doua spitale de dimensiuni mari, Euroclinic, deschis in 2005 si controlat de Medisystem Hospital, si Life Memorial Hospital, parte a grupului MedLife, inaugurat anul acesta. Investitia intr-un spital privat de 100 de paturi este estimata la aproximativ 10 mil. euro.
Potrivit celor mai importanti operatori de centre medicale private de pe piata locala, in prezent tarifele percepute pe piata locala sunt scazute comparativ cu cele din alte tari.
"Tarifele vor creste foarte mult. Serviciul medical este un serviciu foarte scump. Concurenta va creste, calitatea va creste, deci si tarifele va trebui sa creasca. Gradul de uzura al aparaturii medicale este foarte mare, iar un aparat nou in trei ani poate fi considerat vechi. In acelasi timp, pretul mediu al unei ecografii in Europa este de peste 80 de euro, in timp ce in Romania este de 20%, cu acelasi aparat. Aparatura cu care lucreaza sectorul privat din Romania este mult mai buna decat aparatura din Grecia", explica Chaniotis.
Una dintre problemele pe care reteaua de clinici a intampinat-o pe plan local o reprezinta legislatia, care de cele mai multe ori lasa loc de interpretari.
"In domeniul medical, problema este ca autoritatile nu se gandesc inca si la sectorul medical privat. Toate legile sunt facute pentru institutiile de stat, iar noi trebuie sa lucram dupa ele. Din pacate structura unui centru medical privat nu seamana cu cea a unuia de stat. De exemplu, faptul ca un doctor nu poate fi director este normal pentru un spital, dar nu este normal pentru un centru medical privat, in care statul nu a investit nimic", spune reprezentantul Medsana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO