♦ Cea mai apropiată locuinţă de proiectul Neptun Deep, care va aduce 100 de miliarde de metri cubi de gaze din adâncurile Mării Negre, este la 100 de metri de una dintre componentele de pe uscat ale investiţiei de 4 miliarde de euro. Partea bună, spun companiile implicate, adică OMV Petrom şi Romgaz, este că cea mai mare parte a lucrărilor se va realiza în adâncurile mării, la 160 de kilometri de ţărm, un avantaj pentru comunităţile locale.
Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este cel mai amplu proiect energetic aflat în plină desfăşurare la acest moment în România şi primul de explorare şi producţie la mare adâncime pe care România îl întreprinde în istoria sa. Valoarea proiectului este de 4 miliarde de euro, iar parteneri sunt OMV Petrom, cea mai mare companie din România, şi Romgaz, cel mai mare producător local de gaze, deţinut de statul român.
„Dezvoltarea proiectului propus include o serie de avantaje, precum: minimizarea impactului asupra comunităţilor locale datorită amplasării platformei de producţie şi a echipamentelor subacvatice offshore la aproximativ 160 km de ţărm şi evitarea zonei turistice actuale şi planificate prin utilizarea celor mai recente metode de construcţie a traversării ţărmului (microtunelare)“, se arată în raportul privind impactul asupra mediului al proiectului Neptun Deep, semnat de compania Blumenfield.