Companii

Vedeţi aici cu cât vrea Guvernul să reducă arieratele companiilor de stat în 2012

Vedeţi aici cu cât vrea Guvernul să reducă arieratele companiilor de stat în 2012

Foto: Liviu Adascalitei

Autor: Marius Radu - Mediafax

12.11.2011, 01:21 359

Guvernul estimează că măsurile de restructurare a companiilor de stat monitorizate în acordul cu FMI vor permite reducerea arieratelor acestor societăţi cu 5-6 miliarde de lei anul viitor, echivalentul a 1% din PIB, potrivit unui document guvernamental.

"Pentru întreprinderile de stat se înregistrează progrese în procesul de reducere a arieratelor în cadrul companiilor monitorizate prin operaţiuni de convertire a datoriilor în acţiuni, plăţi şi alte operaţiuni de ordin financiar. Per ansamblu, se anticipează că aceste măsuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 5, până la 6 miliarde lei ( circa 1% din PIB) până la sfarşitul anului 2012", se arată în document.

La companiile de stat monitorizate în cadrul programului cu Comisia Europeană şi FMI arieratele au scăzut în primele nouă luni cu 0,3% din PIB, la 3,8% din PIB, informează Mediafax.

La nivelul bugetului general consolidat plăţile restante de peste 90 de zile totalizau 928 milioane de lei la finele lunii septembrie.

Cea mai mare parte a plăţilor restante era înregistrată la bugetele locale, respectiv 88,6% din stocul de arierate. La bugetul de stat şi bugetele de asigurări sociale obligaţiile neplătite însumau 11,2% din totalul arieratelor.

La nivel local, arieratele s-au stabilizat din trimestrul al doilea, iar noile amendamente aduse legii finanţelor publice locale împiedică acumularea de arierate noi.

"Arieratele bugetare reprezintă un risc potenţial pe termen mediu la adresa sustenabilităţii fiscal-bugetare, o frână majoră în calea creşterii economice, care denaturează fondul economiei de piaţă", se mai arată în document.

Printre companiile monitorizate se numără CFR SA, CNADNR, Compania Naţională a Huilei, Poşta Română, Metrorex, CFR Marfă, Termoelectrica, CFR Călători, Tarom, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO