Companii

Vel Pitar, afacerea care s-a vândut în cea mai mare tranzacţie din industria alimentară, în cifre: veniturile s-au dublat într-un deceniu. Compania a ajuns lider al vânzărilor de pâine cu o cotă de piaţă de 5,2% în 2022. Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din UE

Vel Pitar, afacerea care s-a vândut în cea mai mare...

Autor: Florentina Niţu

17.01.2023, 18:40 4448

♦ Compania Vel Pitar a fost înfiinţată în 2001 prin fuziunea mai multor fabrici de pâine (Mopariv din Vâlcea, Panegrano din Cluj, Berceni din Bucuresti, Granpan din Tecuci şi Spicul Argeş) ♦ În 2003, fondul american de investiţii Broadhurst a plătit 1,1 mil. dolari pe primele acţiuni ale Vel Pitar, care era un business regional, cu intenţia ca Vel Pitar să devină o marcă naţională de pâine ♦ În prezent Vel Pitar este lider pe piaţa pâinii şi produselor de panificaţie, cu o cotă de piaţă de 5,2% în 2022, şi o cifră de afaceri de circa 120 mil. euro.

Care sunt reuşitele Vel Pitar, afacere de care a fost atras grupul mexican Bimbo, cel mai mare jucător din indus­tria mondială de panificaţie, care a plătit peste 200 de milioane de euro pentru aceasta? Este întrebarea de pe buzele multora, la final de drum pentru Vel Pitar, un business de 120 de milioane de euro, sub umbrela fondului american de investiţii Broadhurst.

În 2022, Vel Pitar a fost lider al vânză­rilor de pâine cu o cotă de piaţă de 5,2% în 2022, în uşoară creştere de la 5% în 2021, conform datelor oferite de Euromonitor International la solicitarea ZF. Rezultatele vin după doar două decenii de existenţă în cea mai mare piaţă din industria alimen­tară - a pâinii, ca urmare a unor investiţii de zeci de milioane de euro şi a extinderii prin achi­ziţii de noi fabrici, făcute de Broadhurst.

Vânzările anuale de pâine din România sar de 10 miliarde de lei (circa 2 mld. euro), iar pe următoarele poziţii în topul celor mai mari companii care comercializează pâine în funcţie de cota de piaţă se află Dobrogea Grup (1,7% în 2022) şi Boromir Ind (0,8% în 2022), ambele deţinute de antre­prenori români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO