Companii

Venituri de 472 mil. lei pentru Remedia în 2021, plus 7%. Distribuţia de medicamente a fost motorul businessului

În 2021, sub brandul Remedia au funcţionat 25 de farmacii, fiind un jucător local, majoritatea unităţilor fiind în mediul rural, în judeţul Hunedoara.

Autor: Georgiana Mihalache

28.04.2022, 16:45 222

Remedia este printre principalele grupuri farmaceutice antreprenoriale şi cuprinde o divizie de distribuţie de medicamente, una de retail farmaceutic, iar de anul trecut a inclus şi vânzarea de soluţii digitale pentru farmacii.

Farmaceutica Remedia, unul dintre principalele grupuri din piaţa farma locală, a avut venituri de 472,8 mil. lei în 2021, în creştere cu peste 7% faţă de anul anterior, iar motorul businessului a fost divizia de distribuţie de medicamente, potrivit raportului publicat de companie la Bursă.

„Principala direcţie de activitate a companiei este distribuţia de medicamente. Remedia şi-a consolidat poziţia de distribuitor naţional prin diversificarea portofoliului de produse, creşterea numărului de clienţi de tip farmacii independente şi lanţuri regionale, asigurând distribuţia la nivel naţional pe piaţa farmaceutică din România şi menţinerea în primii 10 distribuitori naţionali”, potrivit raportului companiei.

Rezultatele în creştere ale Remedia din 2021 au venit în urma diversificării portofoliului de produse şi a asigurării unei continuităţi cu privire la stocurile pentru farmacii şi spitale.

În total, Remedia are şapte depozite la nivel naţional, în oraşe precum Bucureşti, Deva, Braşov, Piteşti, Craiova, Iaşi, Timişoara.

Peste 2.300 de farmacii şi 4.600 de puncte de lucru primesc medicamente prin intermediul diviziei de distribuţie a Remedia, alături de 527 de spitale publice şi private.

Divizia de distribuţie în farmacii a contribuit anul trecut cu 290 mil. lei la veniturile totale, iar distribuţia în spitale a mai adus 170 mil. lei.

Partea de retail farmaceutic a adus în 2021 venituri de 7,6 mil. lei, după ce în urma unei tranzacţii, o parte dintre unităţile de sub umbrela Remedia au fost vândute, în februarie 2020, către Help Net. Tranzacţia a fost una dintre cele mai mari după numărul de unităţi între jucători de pe aceeaşi piaţă, germanii de la Phoenix, acţionarii farmaciilor Help Net, cumpărând 52 de farmacii Remedia. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 8,5 mil. euro. În 2021, sub brandul Remedia au funcţionat 25 de farmacii, fiind un jucător local, majoritatea unităţilor fiind în mediul rural, în judeţul Hunedoara.

Iar noua nişă de piaţă pe care a mizat compania în 2021 – vânzarea sistemelor digitale în parteneriat cu producătorul german de roboţi pentru farmacii Rowa, a adus peste 4 mil. lei venituri, în condiţiile în care această nouă direcţie a pornit în toamna anului trecut.

„Remedia a instalat 4 sisteme robotice, printre care şi configuraţii de câte doi roboţi, pe parcursul anului 2021 în valoare de circa 5 milioane de lei fără TVA”, se mai arată în raportul companiei.

Remedia oferă soluţia digitală prin care medicamentul este adus în mod automatizat la farmacist, iar fluxul de aprovizionare şi depozitarea medicamentelor este mai eficientă, limitând astfel şi timpul de aşteptare pentru pacienţi în farmacii. Investiţia într-un robot de dimensiuni mici este de circa 70.000 euro, dar poate ajunge şi la 250.000 euro, din datele anterioare.

În total, 224 de angajaţi lucrează în cadrul grupului, în diviziile de retail, distribuţie, vânzări şi departamentele de suport.

„Obiectivele principale al societaţii sunt dezvoltarea şi îmbunătăţirea activităţii de distribuţie, extinderea portofoliului de produse, mărirea ariei de acoperire a farmaciilor, întarirea echipei de vânzări şi integrarea digitală B2B cu cât mai multe farmacii”, potrivit raportului Remedia.

Compania Farmaceutica Remedia este listată la bursa de valori şi are o capitalizare de 66,2 mil. lei. Acţionarul principal este Valentin Ţăruş, care deţine 84% din companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO