Companii

Veniturile celor mai mari 35 de companii româneşti din clasamentul top 500 Deloitte au scăzut la 39 mld. euro

Veniturile celor mai mari 35 de companii româneşti din...

Autor: Ioana David

04.09.2013, 11:46 661

România este prezentă cu 35 de companii în clasamentul Deloitte CE Top 500 2013 realizat de firma de consultanţă. Cu acest număr de companii, România se află pe locul cinci în Europa Centrală. Veniturile cumulate ale celor 35 de companii au ajuns la 39 mld. euro în 2012 comparativ cu 39,6 mld. euro în 2011.

„2012 a fost un an dificil, atât pentru România, cât şi pentru Europa Centrală. Cu toate acestea, România şi-a menţinut locul în clasament, în ciuda numărului mai mic de companii,” spune Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte România.

Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat în continuare de industria energiei şi resurselor, urmată de industria bunurilor de consum şi transporturi, industria prelucrătoare, tehnologie, media şi telecomunicaţi şi industria farmaceutică.

„14 companii au urcat în clasamentul din acest an, două dintre ele având o ascensiune de 74, respectiv 70 de poziţii.  Totodată, avem 5 companii nou-intrate în clasament, faţă de numai 4 în 2012, ce-şi desfăşoară activitatea în diferite domenii. În concluzie, multe dintre companiile locale au înregistrat performanţe notabile anul trecut, deşi mediul de afaceri rămâne incert”, a mai spus Hassan.

Pentru prima dată, raportul prezintă componenţa consiliilor directoare şi de administraţie din companiile regionale.

În două clasamente regionale separate ale primelor 50 de bănci, respectiv 50 de firme de asigurări din regiune, România figurează cu şase bănci (faţă de cinci, anul trecut) şi patru firme de asigurare (5 în 2011).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO