Companii

Veniturile din chirii ale Immofinanz au stagnat în primele şase luni

Veniturile din chirii ale Immofinanz au stagnat în...

Autor: Marius Oncu

18.12.2015, 00:00 170

În primele şase luni ale anului financiar anterior, veniturile companiei din chirii pe piaţa românească s-au situat la 22,5 milioane de euro.

Portofoliul Immofinanz din România reprezintă 14,6% din portofoliul total al companiei şi include 73 de proprietăţi (17 investiţii finalizate, 11 în curs de dezvoltare şi 45 de proiecte în analiză), cu o valoare de 907,1 milioane de euro.

Immofinanz atribuie investiţiilor finalizate o valoare de 649,2 milioane de euro, de 28,3 milioane de euro investiţiilor în curs de dezvoltare şi de 229,6 milioane de euro proiectelor în analiză.

Valoarea estimată după finalizarea proiectelor în curs de dezvoltare ale companiei în România se ridică la 117,7 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Immofinanz.

Rezultatele operaţionale din România s-au ridicat la 21,8 milioane de euro şi reprezintă 31,9% din rezultatele operaţionale totale ale Immofinanz. Profitul operaţional (EBIT) în România s-a ridicat la 34,8 milioane de euro.

Compania austriacă a înregistrat un profit net de 132,2 milioane de euro în primul semestru al anului financiar 2015/16, faţă de 3,4 milioane de euro în intervalul similar al anului anterior. Creşterea a fost determinată, cu precădere, de efectele pozitive ale evaluării proprietăţilor.

Rezultatele operaţionale au totalizat 68,3 milioane de euro, la mai puţin de jumătate comparativ cu 155,3 milioane în primul semestru al anului financiar trecut, fiind afectate de scăderea veniturilor din închirieri la 160,3 milioane de euro, de la 213,2 milioane de euro în mai-octombrie 2014, din cauza reducerii temporare a nivelului chiriilor în Moscova şi vânzarea planificată a unor proprietăţi.

Immofinanz a anunţat, la începutul lunii noiembrie, că a încheiat un contract cu fondul american de investiţii Blackstone pentru vânzarea întregului său portofoliu logistic, inclusiv cel din România, pentru peste 500 de milioane de euro.

Tranzacţia include toate cele 36 de proprietăţi logistice finalizate, cu o suprafaţă închiriabilă totală de aproximativ 1 milion metri pătraţi, localizate cu precădere în Germania (24 proprietăţi), dar şi în Ungaria (5), România (3), Polonia (2), Slovacia (1) şi Rusia (1), se arată într-un comunicat al Immofinanz.

De asemenea, Blackstone a convenit să preia trei proiecte de dezvoltare de aproximativ 65.000 metri pătraţi, aflate în prezent în construcţie în Hamburg (Germania), Bucureşti şi Ploieşti (România), care vor fi finalizate de către Immofinanz, precum şi rezerve de terenuri.

Immofinanz are în România operaţiuni şi pe segmentele de spaţii de birouri şi retail. Pe lângă Iride, cel mai mare parc de afaceri din România, Immofinanz mai deţine în Bucureşti clădirile de birouri Victoria Park şi Bucharest Corporate Centre. Pe segmentul de retail, Immofinanz deţine Euromall Piteşti, Polus Center Cluj, Gold Plaza şi Maritimo Shopping Center.

Immofinanz este o companie imobiliară comercială care îşi concentrează activitatea pe segmentele de retail şi birouri în opt pieţe principale din Europa: Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Polonia şi Moscova. Principala activitate a Immofinanz este managementul şi dezvoltarea de proprietăţi. Compania deţine un portofoliu imobiliar de aproximativ 6,2 miliarde de euro, ce cuprinde peste 390 de proprietăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO