Companii

Veniturile Focşani Mall şi Hello Bacău se apropie în 2015 de cele dinaintea intrării în insolvenţă

Veniturile Focşani Mall şi Hello Bacău se apropie în...

Autor: Andrei Mazurchievici

08.09.2015, 00:00 210

Dogaru a precizat că ambele centre comerciale ar putea ieşi din insolvenţă la jumătatea anului viitor.

Înainte de intarea în insolvenţă, în iunie 2013 (Focşani), respectiv iulie 2013 (Bacău), veniturile operaţionale ale fiecărui mall erau de aproximativ patru milioane de euro, iar pentru acest an, Dogaru estimează venituri cumulate de 7,5 milioane de euro.

"Estimăm ieşirea din insolvenţă în prima jumătate a anului viitor. La mall-ul din Focşani previzionăm venituri operaţionale în acest an de peste 4,5 milioane de euro, în timp ce costurile operaţionale se vor situa pe la 2,3 milioane de euro. În ceea ce priveşte centrul comercial din Bacău, am estimat venituri operaţionale de peste trei milioane de euro şi costuri operaţionale de 2,2 milioane de euro", a spus reprezentantul administratorului special.

Potrivit tabelului preliminar al creanţelor, Focşani Mall are datorii de 38,85 milioane de euro, dintre care 38,27 milioane de euro revin băncii finanţatoare, KBC (Belgia). În ceea ce priveşte centrul comercial din Bacău, datoriile finale se situează la 45,29 milioane de euro, dintre care 43,62 milioane de euro sunt deţinute de băncile K&H (Ungaria) şi KBC (Belgia).

"Intrarea în insolvenţă a afectat imaginea şi încrederea chiriaşilor în centre şi în managementul de la data respectivă ceea ce a dus la o scădere a acestor venituri. În momentul de faţă situaţia este în curs de redresare şi ne aşteptăm la o creştere a veniturilor conform unui business plan gândit pe o perioadă de cinci ani, din care unul a trecut deja", a completat Dogaru.

Focşani Mall a fost inaugurat în septembrie 2008, fiind cel mai mare centru comercial din localitate, cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi. Investiţia în proiect a fost de 60 de milioane de euro.

Centrul comercial din Bacău a fost inaugurat în octombrie 2008, cu o valoare a investiţiei tot de 60 de milioane de euro. Hello Shopping Park se întinde pe o suprafaţă de 105.000 de metri pătraţi, din care suprafaţa construită reprezintă 51.170 metri pătraţi.

Cele două centre comerciale sunt deţinute de Bel Rom Şapte SRL (Focşani) şi Bel Rom Cinci SRL (Bacău), controlate la rândul lor de companiile FDC Focşani, respectiv FDC Bacău, înregistrate în Olanda.

Cele două companii au pierderi din anii precedenţi de 14,64 milioane de euro, respectiv 28,79 milioane de euro, cauzate în principal de dobânzile bancare aferente creditelor şi de scăderea valorii centrelor faţă de cea la momentul construcţiei.

Dogaru a punctat că pentru retailerii esenţiali ai celor două centre comerciale au au fost negociate în scădere chiriile percepute.

"Au avut loc astfel de discuţii, dar numai pentru chiriaşi (clienţi) esenţiali pentru menţinerea atractivităţii centrului comercial şi, bineînţeles, pentru clienţii care au dovedit necesitatea unui astfel de efort din partea centrului. Există astfel de discuţii şi în cazul prelungirii contractelor de închiriere pentru chiriaşii consideraţi «ancore» pentru centrul comercial", a subliniat Dogaru.

Potrivit reprezentantului Resolute Lar România, atractivitatea centrelor a fost crescută datorită mix-ului bine proporţionat de chiriaşi existenţi, dar şi a elementelor de unicitate, astfel că încrederea potenţialilor chiriaşi se consolidează.

"Ajută foarte mult faptul de a avea un proprietar care să înţeleagă necesitatea unor eforturi comerciale care trebuie făcute pentru a putea «aduce» în centru ancore esenţiale. Şi când spun eforturi comerciale mă gândesc la realizarea unei părţi din lucrările de amenajare ale chiriaşului respectiv, condiţii financiare mai avantajoase pentru o perioadă de timp, campanii de marketing realizate împreună cu chiriaşul respectiv", a mai spus Dogaru.

Printre măsurile luate la Focşani pentru creşterea numărului de vizitatori se numără şi deschiderea unui cinematograf completat de o zonă de restaurante.

"Cinematograful a venit ca răspuns la o nevoie a oamenilor din zonă. Căci până în decembrie 2014 nu exista un cinema de acest tip în Focşani şi vrâncenii mergeau la film la Bacău sau Bucureşti. Similar, la Bacău am deschis un magazin Jysk de mobilă care este singur în oraş şi care, împreună cu Elvila şi Leroy Merlin, creează în sine un punct de atracţie pentru clienţii doritori de bunuri şi servicii pentru casă", a precizat Dogaru.

Resolute Lar România mai administrează mall-ul Liberty Center din Bucureşti, dar care nu se află în insolvenţă.

"La Liberty Mall lucrăm împreună cu proprietarii acestuia la o strategie de redresare a acestui centru comercial. Nu se pune în acest moment problema insolvenţei centrului comercial", a conchis Dogaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO