Companii

Vi se par nopţile din ce în ce mai calde? Acesta ar putea fi un efect al funcţionării turbinelor eoliene

Vi se par nopţile din ce în ce mai calde? Acesta ar putea fi un efect al funcţionării turbinelor eoliene

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

30.04.2012, 11:47 7051

Funcţionarea parcurilor eoliene duce la creşterea temperaturilor din apropierea solului deoarece prin rotirea lor palele "morilor de vânt" aduc mai aproape de pământ mase de aer cald, cred cercetătorii care au analizat timp de nouă ani datele preluate prin satelit de la cele mai mari proiecte eoliene din lume. Un articol publicat de Wall Street Journal arată că pe timpul nopţii în zonele unde funcţionează mari parcuri eoliene temperaturile au crescut cu circa 0,72 de grade faţă de zonele din imediata apropiere unde nu funcţionează astfel de proiecte de producere a energiei electrice.

Studiile arată că pentru prima datăparcurile eoliene de o anumită dimensiune, în timp ce produc energie curată, regenerabilă, au un efect pe termen lung asupra mediului în care funcţionează. Studiile au fost efectuate de o serie de cercetători de la Universitatea de Stat din New York şi de la Universitatea din Illinois pornind de la datele primite de la un senzor montat pe un satelit NASA. Datele au fost culese din regiunea Texasului, acolo unde de la câteva zeci de turbine în 2003 s-a ajuns peste 2.350 de "mori de vânt."

În medie, în timpul nopţii aerul din jurul acestor turbine eoliene era cu 0,72 de grade Celsius mai mare comparativ cu zonele alăturate, scrie Wall Street Journal.

"Tendinţa de încălzire corespunde cu creşterea numărului de turbine eoliene", a spus expertul în energie eoliană Somnath Baidya Roy din cadrul Universităţii din Illinois.

Deocamdată cercetătorii nu ştiu dacă aceste temperaturi mai mari ar putea afecta ploile din regiunile în care funcţionează marile parcuri eoliene, dar sunt de părere că pe măsură ce parcurile eoliene vor deveni din ce în ce mai mari şi mai răspândite ele ar putea avea un impact major asupra climatului local şi regional unde funcţionează.

"Turbina scoate mase de aer cald de deasupra şi le aduce la nivelul solului în timp ce aerul mai rece este ridicat. Acest lucru duce la crearea unui efect de încălzire la suprafaţă", explică oamenii de ştiinţă.

În România, de la numai 14 MW în parcuri eoliene în 2009 s-au ajuns anul acesta la peste 1.000 de MW, toţi fiind montanţi în regiunea Dobrogei. Cei mai mari investitori sunt cehii de la CEZ, Energias de Portugal şi italienii de la Enel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO