Companii

VIDEO. Adrian Comăneci, Management Consulting: Vom asista la o consolidare a pieţei de retail

Autor: Cristi Moga

15.10.2011, 09:00 506

"În 2010 s-a atins un echilibru între retailul modern şi cel tradiţional şi consider că retailul modern va continua să crească până la o cofiguraţie asemănătoare cu cea din Polonia, unde comerţul modern are o pondere de 60%, iar cel tradiţional de 40%", a declarat Adrian Comăneci, manager Contrast Management Consulting, în cadrul unui eveniment organizat de Ziarul Financiar şi fondul de investiţii Advent Internaţional.

În perioada 2005-2010 au fost deschise câte 117 magazine pe an, paradoxal chiar mai multe în perioada crizei, în condiţiile în care retailerii au strategii pe termen lung, iar preţurile imobiliarelor erau exagerate. Suprafaţa medie a magazinelor a scăzut de la 3.200 de metri pătraţi la 2.100 de metri pătraţi.

Vom asista la o consolidare a pieţei, în condiţiile în care în România primii cinci jucători au 33% din piaţă, în timp ce în Germania sau Elveţia primele cinci companii controlează 70% din piaţă. În aceste condiţii, piaţa este fragmentată şi pot avea loc fuziuni. Cine pe cine va cumpăra? Retailerii care au performanţe scăzute fie vor investi masiv, fie vor face exit şi vor deveni ţinte de achiziţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO