Companii

VIDEO ZF Live. Alin Irimia, BDO Tax: Preţurile de transfer nu sunt ilegale, nu reprezintă o evaziune fiscală. Este o competiţie între state pentru a strange cat mai mulţi bani la bugetul propriu

Autor: Bianca Dorobanţu

07.03.2017, 00:05 850

Preţurile de transfer reprezintă preţurile tranzacţiilor care au loc între două companii afiliate şi nu sunt considerate ilegale, fiind vorba mai degrabă de o competiţie între două jurisdicţii fiscale ale statelor, a spus Alin Irimia, partener în cadrul BDO Tax, firmă de audit şi consultanţă, invitat la ZF Live.

"O statistică la nivelul OECD de acum 10 ani arăta că 65% dintre tranzacţiile la nivel mon­dial sunt între afiliaţi. Tranzacţiile cu păr­ţile afiliate nu reprezintă o neregulă, neregula este dacă preţurile sunt mai mici sau mai mari, dar a avea preţuri de transfer nu este ceva ile­gal. Ne-am dezvoltat datorită acestor tran-zacţii la nivel internaţional. Cu cat acestea sunt mai puternice, cu atat regulile între jurisdicţii sunt mai dezvoltate."

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a pus pe masă proiectul BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), care va fi implementat la nivelul Uniunii Europene şi care presupune un set de reguli comune între state în urma cărora profitul va fi impozitat în ţara în care este realizat. Totuşi, Irimia nu a precizat ce sumă este transferată de multinaţionalele din Romania în afara ţării sub forma preţurilor de transfer, care pot fi plăţi ale companiilor către afiliaţi pentru mărfuri, contracte de consultanţă, personal, expaţi, resurse IT etc.

Totodată, regulile BEPS prevăd alocarea profitului într-o măsură mai mare către activitatea de producţie dintr-o ţară, de exemplu către fabrici, decat celor care deţin capitalul, a mai spus Alin Irimia. "Profitul nu va mai fi alocat spre cel care deţine capitalul, ci spre cel care deţine marca şi o dezvoltă. Pentru cel care deţine capitalul, o să devină o remu­neraţie de rutină, un anumit procent. Unde se munceşte, acolo va rămane mai multă valoare adăugată."

De asemenea, Alin Irimia consi­deră că legea prevenţiei, care are ca obiectiv pre­venirea sancţionării companiilor de către ANAF, acestea urmand să aibă la dispoziţie un termen pană la care pot corecta neregulile constatate, este bună pentru economie. Com­paniile vor deveni, astfel, mai bun platnice.

Pană în 2015, Irimia a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Preţuri de Transfer din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

 

Ce a mai spus Alin Irimia la ZF Live:

- Optimizarea fiscală nu merită în Romania, avem un impozit pe profit de 16%

- Avem un risc de interpretare al legislaţiei. Fiscul poate interpreta legea într-un mod, companiile în alt mod

- Sunt cazuri în care multinaţionalele recunosc că nu au plătit toate taxele către ANAF şi atunci îşi achită datoriile

- La preţurile de transfer nu se poate vorbi despre evaziune fiscală

- Vor fi ţări care nu vor dori să implementeze BEPS-ul, pentru că trebuie să recunoască mai mult profit către cel care explotează marca faţă de cel care are capital

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO