Companii

VIDEO ZF LIVE. Dan Mitrea, medic la clinica Neuroaxis: „Merită să fii medic în România, şi dacă eşti medic şi ai plecat, merită să te întorci în România“

Autor: Alex Ciutacu

31.10.2017, 00:05 2853

Incidenţa bolilor neurologice pentru un bazin de cinci milioane de oameni (din zonele Bucureşti-Ilfov, Prahova, Argeş şi localităţile din jur) este de 10-15%, ceea ce înseamnă aproxi­ma­tiv 500.000 de pacienţi, a spus medicul Dan Mi­trea, prezent la emisiunea de business ZF Live.

Acesta este rezultatul unei analize de piaţă realizată de Dan Mitrea împreună cu colegul său Dragoş Tudorache.

„Eu am lucrat în Spitalul Colenti­na, unde adre­sa­bilitatea este undeva la 20.000 de pacienţi pe an.“

Cei doi medici împreună cu familia Pătrăşcanu (Fan Courier) au pus bazele Neuroaxis, o clinică de neurologie privată din Bucureşti.

„Este un trend în momentul de faţă, o necesitate din ce în ce mai mare a populaţiei de a avea acces la servicii medicale de bună calitate, în care medicul să îşi acorde din timpul lui pentru a gestiona un pacient aşa cum trebuie, deoarece sistemul public satisface doar o mică parte din nevoile pacienţilor“, spune Dan Mitrea.

Neuroaxis încearcă să acopere exact ce nu pot oferi spitalele, să se ocupe de problemele cronice de sănătate, precum accidentele vascu­lare sau cerebrale, după faza acută sau de scleroza multiplă sau Parkinson, sau anumite forme de demenţă, şi să le gestioneze într-un sistem integrat în laborator. „Este o piaţă foarte mare, care în România este foarte puţin gestionată. Sunt doar clinici publice sau laboratoare de dimensiuni mici unde se oferă doar soluţii parţiale“. Investiţia iniţială în clinică a fost de 250.000 de euro.

„Suntem trei parteneri, eu care deţin 40%, familia Pătrăşcanu care deţine 35% şi Dragoş Tudorache care deţine 25%. Utilizăm aparatură din Statele Unite, la cel mai înalt nivel pentru nişa pe care am ales-o.“

Costul mediu per consultaţie este undeva sub media pieţei, 150 de lei, iar coşul per pacient este de 250 de lei. „Clinica este deschisă din luna iulie şi deja am atins punctul de break-even, cu 600 de pacienţi care ne-au trecut pragul până acum, aproape jumătate fiind deja beneficiari ai serviciilor noastre“. Clinica are 25 de medici dintre care 18 neurologi.

Printre afecţiunile la care oamenii sunt predisupuşi în următorii  ani se numără accidentele vasculare şi cerebrale şi afecţiuni precum bolile Parkinson sau Alzheimer.

Viziunea medicului Dan Mitrea este că românii îşi doresc din ce în ce mai mult servicii medicale de calitate, pentru care sunt dispuşi să plătească adresându-se mediului privat şi că sunt din ce în ce mai multe clinici care formează echipe profesioniste de medici. „Merită să fii medic în România şi dacă eşti medic şi ai plecat, merită să te întorci în România“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO