Companii

VIDEO ZF LIVE. Dan Vlădescu, avocat: Piaţa avocaturii s-a dezvoltat prin divizare, nu prin fuziune

Autor: Greta Bogdan

11.10.2016, 00:05 1008
Piaţa avocaturii devine din ce în ce mai restrânsă, iar tarifele practicate de avocaţi scad, însă marii jucători vor rezista presiunilor în continuare, în caz contrar creşterea lor a fost una artificială, a declarat avocatul Dan Vlădescu, invitat la ZF Live.
 
„Atunci când avocatura depăşeşte o anumită formă de organizare, dar şi un anu­mit nivel de colaboratori, ea devine un busi­ness, iar avocatul un om de afaceri care ope­rează pe o piaţă concurenţială a acestor ser­vicii, care este cu siguranţă din ce în ce mai dură.“
 
Dan Vlădescu spune că fondatorii ma­rilor case de avocatură se vor retrage din acest business fie că vor sau nu asta, pentru că presiunea pe care o exercită noua generaţie este din ce în ce mai mare, iar în România nu există multe societăţi pe acţiuni, înfiinţate de cei din mediul privat.
 
„Avocatura de business trebuie să treacă la cealaltă generaţie. Fondatorii caselor de avocatură trebuie să se retragă şi să lase loc noii generaţii.“ De asemenea, avocatul a subliniat faptul că această piaţă s-a dezvoltat prin divizare, nu prin fuziune.
 
„Câte dintre companiile tranzacţionate la bursă sunt înfiinţate de întreprinzători români? Dar dacă luăm oameni din top 200 capital, vedem câţi au companii tranzacţionate la bursă. Şi în această situaţie, noi vorbim de fuziuni?“
 
Dan Vlădescu are o experienţă în avocatură de 21 de ani, făcând parte timp de un an şi jumătate din consiliul de administraţie al Petrom. În prezent acesta deţine firma de avocatură Lucian Dan Vlădescu.
 
„Nu m-am asociat niciodată cu nicio firmă mare de avocatură şi nici nu am încercat să dezvolt mai mult propria mea firmă pentru că este destul de riscant să te dezvolţi; nu ştii niciodată ce îţi poate oferi ziua de mâine în materie de avocatură atunci când ai foarte mulţi colaboratori şi cheltuieli foarte mari. Cred că nu e cazul să te dezvolţi foarte mult nici în momentul în care eşti convins că serviciile pe care le prestezi vor fi de foarte bună calitate.“ El este de părere că un avocat se poate dezvolta în aceeaşi măsură atât într-un cabinet mic, cât şi într-o casă mare de avocatură.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO