Companii

VIDEO ZF Live. Laura Miclăuş, director medical Himalaya: România ocupă locul doi în Europa, după Rusia, în topul vânzărilor, cu circa 11 milioane de euro pe an

Autor: Roxana Rosu

04.10.2017, 00:05 505
România ocupă locul doi în Europa, după Rusia, în topul vânzărilor de suplimente alimen­tare marca Himalaya, evoluţia pieţei locale fiind explicată atât prin tradiţia mai pregnantă în est de a folosi tratamente naturiste, cât şi prin strategia de promovare adoptată pe plan local, care s-a orientat mai degrabă spre zona de specialişti, decât spre retail, spune Laura Miclăuş, directorul medical al Himalaya.
 
Suplimentele Himalaya, produse de compa­nia indiană cu acelaşi nume, sunt importate şi distribuite în România de Prisum International Trading, înfiinţată în 1994. Firma a încheiat anul trecut cu afaceri de 48,49 milioane lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, şi mizează pe un plus de 20% anul viitor.
 
„Avem creştere în fiecare an. Am avut şi creşteri de 10% şi de 20%. Avem doar 23 de produse în portofoliu, cel mai cunoscut fiind Liv 52, un hepatoprotector, care generează  50% din vânzările totale, adică circa 5-6 milioane euro.“
 
Planurile pentru anul viitor includ atât aducerea pe piaţă a unor noi produse, cât şi dezvoltarea zonei de online, pentru a profita mai mult de vânzările de pe acest canal.  În prezent, cele mai populare produse sunt hepato-protectoarele, cele pentru litiază, imunitate, produsele pentru copii (tuse). Firma are o şi gamă de produse de îngrijire personală, segment pe care se bate cu giganţi precum Colgate. „Nu este vorba doar de pastă de dinţi, ci şi de îngrijire pentru corp, produse pentru bebeluşi, cu ingrediente active naturale. Le vindem mai ales pe canale specializate, în farmacii, magazine naturiste. Acum vindem şi în marile magazine, dar mai puţin.“
 
Strategia de promovare a Prisum Interna­tional s-a orientat încă de la lansare spre zona de spe­cia­lişti, farmacişti sau medici, aceştia reco­mandând ulterior produsele pacienţilor.
 
„Înainte de a lua orice supliment, chiar şi alimentar, trebuie să ne informăm foarte riguros, eventual să avem recomandarea unui specialist. Nu trebuie administrat permanent, ci în funcţie de situaţii, în sezonul rece, în momente de stres, oboseală, sau în func­ţie de anumite ne­voi organismului.“
 
Spre deosebire de me­dicamente, supli­men­tele alimentare nu au nevoie de reţetă, dar folosirea lor trebuie să fie precedată de infor­mare. Chiar dacă par inofensive, bazate pe plan­te, suplimentele pot inter­fera cu alte medi­ca­men­te. Astfel, pa­cienţii car­diaci, cei cu boli cro­nice, copiii şi vârstnicii trebuie să fie precauţi.
 
Produsele sunt rea­lizate în fabrica deţinută de compania Himalaya în India, în Bangalore. Liv 72, de exemplu, are o istorie de peste 50 de ani şi este distribuit în 92 de ţări, după multe studii clinice. Produsul este înregistrat ca supli­ment pe unele pieţe, inclusiv în România şi SUA, dar ca medicament pe altele, cum este India.
 
„Legislaţia nu este unitară peste tot. In India este medicament, chiar unul dintre cele mai vân­dute, în SUA este considerat supliment. Conţine 17 plante, formula a fost preluată din medi­cina tradiţională indiană şi supusă unor studii clinice. La medicamente este nevoie de o documentaţie mult mai amplă decât la suplimente.“
 
În trecut, Liv 52 era înregistrat ca medi­ca­ment şi în România, dar după modificarea le­gislaţiei a fost trecut în categoria de suplimente alimentare.
 
Laura Miclăuş spune că oamenii sunt tot mai atenţi la ce consumă şi încearcă să aibă un stil de viaţă sănătos. În plus, sunt foarte mulţi medici receptivi, care cer dovezi ştiinţifice, evaluează produsele şi compania, apoi recomandă anumite suplimente.
 
roxana.rosu@zf.ro
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO