Companii

Videoconferinţa ZF Economia Verde - Transporturi: „Viitorul transporturilor va fi electric, ştim asta. Avem linii de finanţare, dar nu s-a făcut o absorbţie bună în ultimii ani“

Reprezentanţi ai băncilor, oficiali ai companiilor de stat şi private au intrat în dialog cu ministrul mediului, Tanczos Barna, pe tema transporturilor verzi.

Reprezentanţi ai băncilor, oficiali ai companiilor de stat şi private au intrat în dialog cu ministrul mediului, Tanczos Barna, pe tema transporturilor verzi.

Autor: Alina-Elena Vasiliu, Cristina Bellu

29.10.2021, 00:08 828

Accesarea fondurilor, schimbarea mentalităţii, valorificarea resurselor de energie sunt cei mai importanţi vectori ai tranziţiei către transporturile sustenabile, într-o perioadă în care reducerea emisiilor este pe lista de planuri a tuturor instituţiilor şi companiilor.

Tranziţia României către trans­por­turile verzi este o nece­sita­te, însă pentru asta este nevoie ca banii să fie accesaţi şi inves­tiţi, este concluzia speakerilor care au participat la videoconferinţa Economia verde, realizată de Ziarul Finan­ciar în parteneriat cu Raiffeisen Bank, care a avut loc marţi şi care a fost dedicată trans­por­turilor cu emisii de carbon zero.

„Trebuie să construim infrastructura de în­cărcare a maşinilor electrice, care este mult în urma infrastructurilor din Europa de Vest. Avem o linie de finanţare pentru uni­tă­ţile te­ritoriale care nu a fost exploatată cum trebuie, nu s-a făcut o absorbţie bună în ulti­mii ani“, a spus Tanczos Barna, ministrul mediului.

Accesarea fondurilor, schimbarea men­ta­li­tăţii, valorificarea resurselor de energie sunt cei mai importanţi vectori ai tranziţiei către trans­porturile sustenabile, într-o pe­rioadă în care reducerea emisiilor este pe lista de pla­nuri a tuturor instituţiilor şi com­pa­niilor. Din­co­lo de planuri la nivel macro, fiecare actor implicat în schimbare trebuie să se implice.

„Trebuie să profităm de cei 7,6 mld. euro alocaţi către transportul sustenabil din to­talul de 29 mld. euro din PNRR şi să ur­mărim ce este de implementat“, a spus Alexan­dra Strafalogea, senior director industrie, corpo­raţii mari, la Raiffeisen Bank.

Pentru a folosi banii eficient, trebuie o strategie globală şi o imagine a ceea ce vrem să fie România în următorii ani.

„Întrebarea nu este dacă viitorul va fi electric, pentru că ştim că va fi. Întrebarea este cum vom produce energia electrică necesară la bordul mijloacelor de transport“, a adăugat Dan Vardie, preşedinte APIA.

Autobuzele electrice, de pildă, trebuie aliniate la infrastructura locală pentru a fi văzute ca o investiţie rentabilă, crede Adrian Criţ, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti. „Toată lumea vrea să achiziţioneze vehi­cule, dar nu există o stra­te­gie la nivel naţional vi­zavi de interco­nectarea acestora. Dezavan­ta­jul cu care vin autobuzele electrice este că nu este foarte bine dezvoltată reţeaua elec­tri­că de alimentare. Sunt proble­me majore în ora­şele în care s-au introdus autobuze elec­tri­ce. În oraşele mici, sunt probleme de alimentare.“

La rândul său, metroul, un mare consumator de energie electrică, se orientează spre sursele regenerabile de energie.

„Tot sistemul nostru de transport este concentrat pe folosirea energiei electrice. Suntem un mare consumator de energie electrică şi încercăm, prin achiziţiile de energie pe care le realizăm, să utilizăm cât mai mult energia verde, motiv pentru care impunem ca un procent de minimum 20% din energia furnizată să fie energie verde“, a spus Gabriel Sburlan, şef serviciu tehnic la Metrorex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO