Companii

Videoconferinţa ZF/EY: Indiferent de ce se întâmplă acum, proiectele de digitalizare a fiscalităţii din România continuă. Ce spun Alin Chitu, secretar de stat, Ministerul Finanţelor, Alex Milcev şi Georgiana Iancu, EY România

Videoconferinţa ZF/EY: Indiferent de ce se întâmplă...

Autor: Mircea Nica

01.03.2022, 00:07 202

♦ Alex Milcev, EY România: Există de ceva timp un sentiment clar din partea mediului de afaceri şi în declaraţiile publice legat de această schimbare care o să vină în regulile fiscale. Dat fiind această criză geopolitică, acest sentiment nu s-a estompat, din contră, s-a accentuat ♦ Alin Chitu, secretar de stat, Ministerul Finanţelor: Mai avem o lună din acest trimestru, dar contextul ucrainean nu ne dă argumente să credem că trimestrul I va fi mai bun decât trimestrul IV din 2021 ♦ Ţinând cont de contextul din Ucraina şi riscul mare de contagiune, putem vorbi în primăvară de o recesiune tehnică ♦ Georgiana Iancu, EY România: Cred că unul dintre pilonii de care atât administraţia fiscală cât şi contribuabilii vor trebui să ţină cont este transformarea digitală. Recuperarea decalajului de colectare prin digitalizarea funcţiei fiscale va reprezenta în continuare prioritatea numarul 1, nu doar la noi.

Revoluţia fiscalităţii vi­ne din trei direcţii res­­pectiv Planul Naţio­nal de Restructurare şi Re­zilienţă (PNRR), aderarea României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi dimensiunea locală, a spus Alex Milcev, Liderul Departa­men­tului de Asistenţă fiscală şi juridică, EY România, în cadrul Videoconferinţei ZF/EY.

„Această schimbare la nivel structural vine din 3 direcţii. Una este dimensiunea europeană, un fel de revoluţie fiscală care se luptă în Europa şi vine şi la noi. Faţa este văzută şi cunoscută, contextul PNRR. A doua este aderarea României la OECD, care vine cu condiţii fiscale. OECD sugerează o modificare a regulilor pe taxele locale şi a taxelor pe proprietate. A treia direcţie este dimensiunea locală, iar în această zonă se înscriu discuţii despre reducerea TVA, impozitul progresiv, plafonarea asigurărilor sociale. Sunt 3 zone din care o să vină modificarea regulilor jocului. Fie că vin în 2022, 2023 sau în ambii ani, urmează să vedem“, explică Alex Milcev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO