Companii

Videoconferinţa ZF Telemuncă „Revoluţie pe piaţa muncii: cum schimbă telemunca modul în care vom lucra de acum înainte“. Companiile au în plan modificarea birourilor, dar vor să recruteze angajaţi şi din alte oraşe

Videoconferinţa ZF Telemuncă „Revoluţie pe piaţa...

Autor: Bogdan Alecu

29.04.2021, 13:00 185

Spaţiile de birouri devin treptat spaţii colaborative, unde echipele să se întâlnească, iar munca se va derula într-un sistem hibrid, estimează marile companii şi consultanţii din piaţa office ♦ În plus, munca de acasă deschide oportunităţi noi de recrutare chiar şi din alte oraşe.

Munca de acasă, cea realizată aproape integral de la do­mi­ciliu fără obli­gaţia de a merge chiar şi de câteva ori pe lună la birou reprezintă o nouă oportunitate pen­tru companii de a recruta angajaţi şi din alte oraşe, nu doar din cel unde este sediul central sau unul dintre se­dii, dincolo de posibilitatea de a re­duce costurile cu operarea biroului.

„Avem şi colegi din IT care ne-au spus că doresc să lucreze full remote, iar acolo vrem să realizăm un pilot pentru a ne permite recrutarea din toată ţara, nu doar din Bucureşti, dar munca full remote trebuie testată înainte pentru a vedea cum merge, însă cea hibrid va rămâne“, a explicat Delia Rotaru, VP People&Organisation, eMag, în cadrul videoconferinţei a ZF Telemuncă „Revoluţie pe piaţa muncii: cum schimbă telemunca modul în care vom lucra de acum înainte“ realizată de ZF alături de Bento, CBRE, Colliers, eMag, Genesis Property, Hewlett Packard Enterprise, MPR Partners şi Sodexo. Retailerul online eMAG, unul dintre cei mai mari jucători din regiune, cu afaceri de peste 8 miliarde de lei în 2020, a anunţat recent că implementează munca hibrid pentru cei 3.000 de angajaţi din cadrul companiei, ceea ce înseamnă că aceştia trebuie să meargă la birou de patru ori pe lună.

„Am realizat mai multe sondaje. Anul trecut când am început munca de acasă eram 3.000 de oameni în munca de birou. Zilnic voiam să ştim cum sunt colegii, dacă funcţionează aplicaţiile, cum colaborează unii cu alţii, cum funcţionează internetul la ei acasă şi cât de productivi sunt. În septembrie am realizat un studiu mai extins în care îi întrebam cum a fost tranziţia pentru ei şi ce îşi doresc să facă pe termen mai lung. Aşa am aflat că este nevoie de un mod de lucru hibrid deoarece există nevoi diferite“, a explicat Delia Rotaru.

Pasul următor îl reprezintă rea­me­najarea birourilor din sediul cen­tral pentru ca atunci când vor veni la birou, angajaţii să beneficieze de noi fa­cilităţi.

„Am început deja investiţia în reamenajarea birourilor, avem o investiţie de 1,5 mil. euro pentru a transforma sediul din Pipera într-unul colaborativ, am crescut numărul sălilor de şedinţe şi spaţiilor cola­borative cu 60%, am implementat un sistem pentru rezervarea de săli şi birouri pentru atunci când un angajat va veni la sediu. Atunci când vor veni la birou, vor veni să colaboreze cu ceilalţi, nu să stea singuri la un birou“.

„Nu am stabilit un termen clar, dar cel mai probabil din septembrie ne vom întoarce prin rotaţie iar de atunci va intra în funcţiune acel mod hibrid, iar fiecare angajat va decide câte zile pe săptămână doreşte să lucreze de la birou şi câte de acasă, dar în funcţie de tipul de activitate şi nevoile lui. Singura cerinţă este să vină de cel puţin patru ori pe lună la birou pentru a ne întâlni cu toţii şi pentru a păstra o cultură colaborativă, dar suntem convinşi că vor veni mai des“, a spus Delia Rotaru.

Despre productivitatea angajaţilor eMAG care au lucrat în regim de telemuncă în timpul pandemiei, Delia Rotaru spune că nu a fost o problemă, iar 96% dintre angajaţii care au lucrat astfel spun că s-au simţit productivi.

Cea de-a doua provocare legată de telemuncă vine dinspre infrastructură şi securitate în condiţiile în care munca de la distanţă presupune un acces din exteriorul reţelei la baza de date a companiei.

Pentru zona de infrastructură din datacenter, din zona enterprise au existat provocări legate de securitate deoarece erau îndeplinite de alţi factori, alte metode de protecţie. Noi avem atât o aşezare strategică, de dezvoltare produse din ultimii ani care ne-a favorizat. Putem oferi clienţilor servere şi soluţii de stocare proiectate de la început cu sisteme de securitate inteligente, gândite şi implementate din faza de construcţie pentru siguranţa informaţiei.“, a explicat Alexandru Vîlcu, Hybrid IT Category Manager, Hewlett Packard Enterprise.

Pe măsură ce campania de vaccinare accelerează, în special în Bucureşti şi centrele regionale şi piaţa de birouri a cunoscut o dezgheţare.

„În primul trimestru am observat că toate deciziile de real estate ale companiilor care în 2020 au fost amânate, acum au fost reluate. S-au obişnuit cu pandemia, ritmul de vaccinare este încurajarator, numărulk cazurilor a scăzut iar aceste lucruri sunt resimţite pozitiv. Este o perioadă cu final în ceea ce priveşte munca de acasă din care vom trage învaţaturi şi vom implementa măsuri în real estate“, a spus Tudor Ionescu, Head of Advisory&Transaction Services, Office, CBRE

El a subliniat că în prezent cele mai multe companii lucrează la o strategie de revenire la birou şi au în plan măsuri prin care să atragă angajaţii.

„Unii vor reveni cinci zile pe săptămână la birou, iar alţii vor fi „nomazi“, vor accesa diverse spaţii în oraş pentru a lucra. Fiecare compania naalizează valoarea adăugată a echipelor, creativitatea, procesul de învăţare şi se stabilesc relaţii între cine şi cum se vor regăsi la birou. După pandemie toate companiile vor reveni la o formă fizică la birou. Majoritatea se organizează într-un sistem hibrid, în care angajaţii alternează munca de acasă, la birou sau într-o altă locaţie. Depinde mult de tipul companiei, a angajaţilor şi muncă pentru că munca hibridă nu este pentru toată lumea. Revenirea parţială reprezintă un spaţiu nou, unde oamenii vor avea confortul de acasă, tehnologia de care au nevoie, suficient de mare pentru a acoperi momentele de vârf şi redus în suprafaţă faţă de perioada de dinainte de pandemie“, a explicat Tudor Ionescu

 

Tudor Ionescu,

head of advisory&transaction services, office, CBRE

► În Q1 am observat că toate deciziile de real estate ale companiilor s-au reluat, după ce în 2020 au fost amânate.

► Este o perioadă cu final în ceea ce priveşte munca de acasă din care vom trage învăţături şi vom implementa măsuri în real estate.

► Impactul situaţiei de acasă este personal. Pentru unii este situaţia ideală, iar pentru alţii este una dificilă. Da, nu mai pierzi timp pe drum, dar dispare interacţiunea între juniori şi echipă.

► Toate companiile regândesc strategia de întoarcere la birou şi ce îi va determina pe oameni să revină la birou. Cu ce îi vor câştiga. Unii vor reveni cinci zile pe săptămână la birou, iar alţii vor fi „nomazi", vor accesa diverse spaţii în oraş pentru a lucra.

► În acest moment vorbim de o tendinţă de restrângere. O companie cu un business constant, cu 1.000 de persoane, o parte dintre aceştia vor rămâne acasă, o parte vor reveni la birou şi acest lucru tinde către o reducere a spaţiului.

 

Daniela Ionescu,

associate director tenant services&workplace advisory, Colliers

► Companiile vor opta şi pentru munca de acasă şi pentru cea de la birou. Va fi greu să limiteze acest aspect, motiv pentru care multe companii anunţă un mod de lucru hibrid.

► Nevoia de spaţiu în viitor va fi regândită. Vorbim de o companie care avea 5.000 mp de birouri, iar mergând pe o politică de lucru de 50/50 din birou şi din afara lui, 2-3 zile din birou şi 2-3 zile din afară, au ajuns la concluzia că pot reduce spaţiul cu 20%.

► Multe spaţii erau gândite înainte de pandemie ca fiecare angajat să aibă un birou, însă acum pe lângă brouri sunt necesare şi spaţii adiţionale pentru interacţiune. Ne aşteptăm însă şi la cerere nouă.

► Anul acesta, cea mai mare parte din cerere va veni din partea companiilor existente şi sunt şi companii cu planuri de creştere şi care vor suprafeţe adiţionale. Dar încă este multă incertitudine. Încă sunt multe neclarităţi şi incertitudini, dar este nevoie de un plan.

► În companii mai mici, sunt cazuri în care aceştia au interzis angajaţilor să revină la birou dacă nu sunt vaccinaţi.

 

Delia Rotaru,

VP People&Organisation, eMag

► Zilnic voiam să ştim prin sondaje cum sunt colegii, dacă funcţionează aplicaţiile, cum colaborează unii cu alţii, cum funcţionează internetul, cât de productivi sunt.

► Nu am stabilit un termen clar, dar cel mai probabil din septembrie ne vom întoarce prin rotaţie, iar de atunci va intra în funcţiune acel mod hibrid, iar fiecare angajat va decide câte zile pe săptămână doreşte să lucreze de la birou. Singura cerinţă este să vină de cel puţin patru ori pe lună la birou pentru a ne întâlni cu toţii şi pentru a păstra o cultură colaborativă, dar suntem convinşi că vor veni mai des.

► Am început deja investiţia în reamenajarea birourilor, avem o investiţie de 1,5 mil. euro pentru a transforma sediul din Pipera într-unul colaborativ, am crescut numărul sălilor de şedinţe şi spaţiilor colaborative cu 60%, am implementat un sistem pentru rezervarea de săli şi birouri pentru atunci când un angajat va veni la sediu. Atunci când vor veni la birou, vor veni să colaboreze cu ceilalţi, nu să stea singuri la un birou.

► Recrutarea online a mers foarte bine şi vom continua cu o recrutare mixtă, online şi offline. Principalul dezavantaj al muncii de acasă a fost că angajaţilor le-a lipsit interacţiunea cu colegii, iar 38% dintre ei au spus acest lucru.

► Avem şi colegi din IT care ne-au spus că doresc să lucreze full remote, iar acolo vrem să realizăm un pilot pentru a ne permite recrutarea din toată ţara, nu doar din Bucureşti.

 

Alexandru Vîlcu,

Hybrid IT category manager, Hewlett Packard Enterprise

► Trebuie să ne uităm la secruitate, la tehnologia care susţine munca de la distanţă şi infrastructura aferentă fiecărei organizaţii şi apoi zona de eficienţă.

► Pentru zona de infrastructură din datacenter, din zona enterprise au existat provocări legate de securitate deoarece erau îndeplinite de alţi factori, alte metode de protecţie.

► Avem atât o aşezare strategică, de dezvoltare produse din ultimii ani care ne-a favorizat. Putem oferi clienţilor servere şi soluţii de stocare proiectate de la început cu sisteme de securitate inteligente, gândite şi implementate din faza de construcţie pentru siguranţa informaţiei.

► În zona de tehnologie flexibilitatea înseamnă asigurarea unui mediu care oferă condiţii de muncă identice sau aproape identice indiferent unde s-ar afla şi să suporte aplicaţiile de care au nevoie organizaţiile.

 

Alexandra Rîmbu,

Partner at MPR Partners

► Ne-am confruntat cu situaţia în care angajaţii să fie disponibili într-un anumit interval în funcţie de activitatea angajatorului şi trebuie avut în vedere faptul că munca suplimentară nu poate fi prestată decât cu acordul salariatului.

► Sunt angajaţi, cei din IT care lucrau şi înainte remote şi cu o libertate mare de lucru, însă în alte sectoare trebuie respectat un program de lucru strict.

► Modalitatea în care sunt împărţite cheltuielile, trebuie reglementate printr-un contract legat de telemuncă. Echipamentele trebuie puse la dispoziţie de angajatori spre exemplu. Un angajator poate plăti până la 400 de lei pe lună angajatului, sumă exceptată de la plata contribuţiilor pentru cheltuielile suplimentare.

► Odată cu pandemia au fost suspendate negocierile pentru noi spaţii de birouri iar antreprenorii, companiile sunt mai precaute când vine vorba de costuri pentru închiriere.

► Piaţa office este cel puţin într-un moment de aşteptare. Proprietarii spaţiilor neînchiriate devin mai flexibili. Dar ţine de politica fiecărui dezvoltator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO