Companii

Viitor sumbru pentru angajaţii din bănci: continuă concedierile şi reducerea numărului de sucursale, prognozează cea mai influentă firmă de consultanţă

Viitor sumbru pentru angajaţii din bănci: băncile vor continua să concedieze şi să-şi reducă numărul de sucursale, prognozează cea mai influentă firmă de consultanţă

ANDREI CARAMITRU

Autor: Adelina Mihai

29.08.2012, 14:28 6103

"Băncile mari trebuie să devină mai efi­ciente, să îmbunătăţească ser­viciile pentru clienţi cu cos­turi mai mici. Cred că în viitor băncile mari îşi vor reduce numărul de an­ga­jaţi şi gradual vor con­strui mai multe com­pe­tenţe specializate pe seg­mentele cele mai atrac­tive", spune Caramitru, 36 de ani, partener în cadrul celei mai mari firme de consultanţă în manage­ment de pe piaţa locală, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 13,7 milioane de euro.

McKinsey este o firmă care oferă consultanţă pentru majoritatea băncilor mari, însă compania lucrează şi pentru o mare parte dintre cele mai mari 25 de companii din economie care activează în mai multe sectoare, precum petrol şi gaze, asigurări, telecomunicaţii, retail, FMCG sau industria auto.

Proiectele de consultanţă "la modă" ce­ru­te în ultima perioadă de către clienţii din siste­mul bancar sunt în zona de risc şi de efi­cientizare de costuri.

"Se doreşte o organizare mult mai clară a zonei de risc, iar băncile încearcă să gă­seas­că metode prin care să ajute clienţii ale căror credite au început să devină neperfor­man­te. Consolidarea zonei de risc ar trebui să conducă la o stabilizare şi la o pre­dic­tabilitate mult mai mare a provizioanelor. A doua problemă este legată de eficientizare. Băncile încearcă să reducă cos­turile - au trecut de tăie­rile «simple» de perso­nal (de ex. 5%) şi se con­cen­trează pe proiecte mai com­plexe de eficientizare a proceselor, a serviciilor şi a ofertelor pentru cli­enţi, care duc atât la o sa­tis­facţie mai mare pentru cli­enţi, cât şi la o reducere de costuri pentru reţea", mai spune Caramitru.

În prezent, peste 3,5 milioane de români au credite la bănci, iar rata creditelor neperfor­man­te a trecut de 16%, fiind una dintre cele mai mari din regiune.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO